Fotoğraf İle Yapılan Şantaj, Tehdit ve Yağma Suçu

Fotoğraf ile Şantaj, Tehdit ve Yağma Suçu

Fotoğrafla Şantaj teknolojinin geldiği nokta itibari ile bir çok farklı şekilde yapılabilmektedir. Bunlardan ilki kişinin o an izni olarak veya olmayarak haberli veya habersiz şekilde çekilen her türlü fotoğrafın daha sonra kişiye şantaj yapılma gayesi ile kullanılmasıyla olabilmektedir. Bununla beraber sahte sosyal medya profilleri ile Şantaj mağdurlarıyla iletişim kurularak görüşme sırasında kişilerin görüntülerini izinsiz çekilmesi veya güven kazandırılarak gönderilen fotoğrafların Şantaj amacıyla kullanılmasıyla yapılabilmektedir. Şantaj suçunda failin amacı Mağduru korkutarak ondan maddi menfaat sağlamaktır. Zaten şantaj suçunun tehdit suçundan farkı da failin amacının kişinin, mağdurun iç huzurunu bozmanın yanı sıra bu durumdan maddi yani parasal bir fayda sağlamaktır.

Gerek Yüz yüze iletişimde yakınlık sağlanarak elde edilen fotoğraflar gerek internet üzerinden sağlanan yakınlık ve güven sonucu sağlanan özel fotoğraflar şantaj yapma amacıyla günümüzde sıklıkla kullanılmaktadır. Mağdurların yani şantaj kurbanlarının farkında olması gereken en önemli şey ise  Şantajcının isteklerine boyun eğmeleri durumunda bu hususun sonu gelmeyecek bir maddi ve manevi istismara gidebileceğinin farkında olmalarıdır.

Bu konuda yapmaları şey gizlilik garantisi altında profesyonel bir avukattan hizmet almalarıdır. Alacakları bu önleyici hukuk hizmetinde de hizmeti verecek olan avukat gerek sosyal medya ve paylaşım platformlarının (Facebook Twitter Instagram Telegram WhatsApp YouTube Google vs) iç yapısını ve çalışma prensiplerini iyi bilmeli ve Türk ceza mevzuatına hakim olmalıdır.

Fotoğraf ile yapılan, tehdit ve şantaj

Fotoğraf ile yapılan, tehdit, şantaj veya yağma suçu, mağdurların fotoğraflarını üçüncü kişilerle paylaşmakla tehdit ederek istismar etme eylemidir. İnternet kullanımının artmasıyla birlikte fotoğraf şantajı suçu hızla yayılmıştır. Günümüzde bu suçun ağırlıklı olarak internet üzerinden işlendiği ve bir nevi internet şantaj suçu olduğu söylenebilir. Özellikle flört siteleri ve uygulamaları ile sosyal medya uygulamaları, fotoğraf şantaj suçlarının en çok işlendiği platformlardır. Bu tür suçlarda, mağdurların müstehcen görüntüleri genellikle gasp malzemesi olarak kullanılır ve bu tür fotoğraflar, video gasp suçlarında olduğu gibi temelde fail tarafından iki şekilde elde edilir. Birincisi, mağdurun gönüllü olarak fotoğrafını faile teslim etmesidir. İkinci olasılık, failin mağdurun özel fotoğraflarını mağdurun rızası olmadan veya gizlice elde etmesidir. Fotoğrafların veya ekran görüntülerinin yağma amacıyla nasıl elde edildiği suçla ilgili değildir. Önemli olan bu görüntülerin paylaşılacağı veya yayınlanacağı tehdidiyle kurbanlardan yani mağdurlarda maddi taleplerde bulunulmuş olmasıdır.

Cinsel İlişki Görüntü ve Fotoğraflarıyla Tehdit

Sanığın kendisine veya başkasına yarar sağlamaya yönelik hareket ettiğine dair delil mevcut olmadığı durumlarda, sanık, 5237 sayılı TCK’nın 107/2. maddesinde tanımlanan şantaj suçu ile değil, genel kast ile işlenebilen ve TCK’nın 106/1-1. cümlesinde düzenlenen tehdit suçu ile cezalandırılmalıdır. (Yargıtay 12. Ceza Dairesi – 2012/18222 karar).

Çıplak Fotoğraf veya Videoların Yayınlanacağı Tehdidiyle Para İsteme ve Yağma Suçu

Bununla beraber bir çok kişi tarafından tehdit veya şantaj suçuna dahil olduğu düşünülse dahi çıplak fotoğraf ve videolarla yapılan ve para isteme amacıyla yapılan Şantaj aslında aşağıda yer alan Yargıtay kararınca da yağma suçuna dahildir.

Sanık kendisini başka bir isimle tanıtıp mağdurları aramış, mağdurlardan para istemiş, para verilmediği takdirde mağdurlara ait özel çıplak fotoğrafları yayınlayacağı tehdidinde bulunmuştur. Sanığın davranışları bir bütün olarak değerlendirildiğinde TCK 107. maddede düzenlenen şantaj suçu hükümleri değil, yağma suçuna teşebbüs hükümleri uygulanmalıdır (Yargıtay 6. Ceza Dairesi – 2010/7967 karar).

Ekran Görüntüleri İle Şantaj Yapılması

Fotoğraf ile yapılan şantaj ve yağma suçlarında mağdurların müstehcen veya özel fotoğrafları da sıklıkla kullanılmaktadır. Ayrıca bazen failin fotoğrafı hukuka aykırı bir şekilde elde ettiği ve fotoğraf şantajı suçunu işlediği görülebilmektedir. Bu tür suçlarda fotoğrafların yanı sıra kullanılan bir diğer unsur da video ekran görüntüleridir. Elinde şantaj amaçlı video bulunan suç videolarının failleri, bazen videodan aldıkları ekran görüntülerini videonun kendisinden ziyade üçüncü bir tarafa göndermekle tehdit ederek gasp yapmaktadırlar. Video görüntüleri, görüntü dosyalarına göre daha az yer kapladığından bu yöntem tercih edilir. Ayrıca, görüntü dosyalarını İnternet üzerinden veya mesaj yoluyla göndermek teknik olarak daha kolaydır.

İnternet Üzerinden Tehdit ve Şantaj Suçu

İletişim araçlarının artması ve internetin yaygınlaşması ile birlikte internet üzerinden meydana gelen tehdit ve şantaj suçların sayısında artış görülmektedir. Pek çok insan, fotoğraf, video, özel yazışmaların, görüntülü konuşmaların kaydedilmesi ve internetteki sosyal ağlar aracılığıyla ifşa edilmesi yoluyla şantaj mağduru olmaktadır. İnternet ve sosyal medya kullanan herkesin başına gelebilecek bu durum, Türk ceza kanununda şantaj suçu ve tehdit suçu kapsamında suç olarak tanımlanmaktadır. İnternet üzerinden şantaj ile yaşanan mağduriyetlerden evvel suçun unsurlarından ve cezasından bahsetmek daha doğru olacaktır.

Yurtdışından Fotoğraf Şantajı

Yurtdışından şantaj yapan çetelerin menşei genellikle Fas (Morocco) ve Bulgaristan olarak bilinir. Genellikle aktif oldukları yerler Tinder, Linkedin ve benzeri sosyal medya arkadaşlık siteleridir . Bu uygulamalarda, diğer kişiden kendi videolarını yayınlayarak soyunmasını isterler. Sosyal medya hesaplarındaki arkadaş listelerinin sonundaki şantaj başladığında, kişi zaten kopyalanmış demektir.

Rıza ile Verilen Fotoğraflarla Şantaj Yapılması

Mağdur, özel hayatıyla ilgili veya müstehcen içerik barındıran fotoğrafları vermeyi kabul etse dahi şantaj suçu oluşur. O halde önemli olan fotoğrafın ya da görüntünün nasıl elde edildiği değil, şantaj amacıyla kullanılıp kullanılmadığıdır. Dolayısıyla istismarcı ile mağdurun fotoğrafının paylaşılması şantaj suçunu engellemez.

Görsel Tarama Desteği

Şantaj mağdurlarına hukuki destek sağlayan büromuz, özel görüntülerin internet ortamında yayılmasını önlemek ve sızmalarını ortadan kaldırmak için hukuki hizmetler de vermektedir. Hukuk büromuz , web’deki hassas ve özel içeriği tespit etmek için zamanında web’i tarayan kapsamlı 7/24 risk izleme sunmaktadır. Özel görüntülerin nerede yayınlandığını bulmak için kullandığımız diğer bir yöntem özel yazılımla ters görüntü arama/analiz yapmaktır. Bu sayede kurbanın adını kullanmadan yayınlananları tespit etmek mümkündür. İşbu hizmeti sunarak çözüm ortaklarımız ve diğer yetkin kişilerle ekip halinde çalışarak kesin çözüm üretme odaklı hareket etmekteyiz.

Tavsiyeler

Hukuki danışmanlığınızı üstlenen avukat, müvekkil gizliliğini öncelik alarak müvekkilin her bilgisini sır saklama yükümlülüğü ve etik kurallar çerçevesinde gizli tutacak, yargı makamları dışında üçüncü kişilerle paylaşmayacak ve paylaşılmasına engel olacaktır.

AVUKAT DESTEĞİ

Randevu almak için çalışma saatleri içerisinde aşağıdaki telefon aracılığı ile ulaşabilir veya aşağıdaki adrese mail atabilirsiniz.

Hafta içi: 09:00 – 21:00
Cumartesi: 10:00 – 18:00
Telefon: +90 535 376 06 45

 

Content Protection by DMCA.com

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir