İçindekiler
TCK 226 /3 2 cümle 53 1 Nedir?
TCK 226 /3 2 cümle 53 1 kavramı müstehcenlik suçunun çocuklara yönelik düzenlemesine yönelik bir suç isnadına dair savcılıkça düzenlenen iddianameler nedeniyle aranan bir kavramdır. TCK 226/3, Türk Ceza Kanununun 226. Maddesinin 3. fıkrasını ifade etmektedir. TCK 53/1 ise sanığın belli haklardan yoksun bırakılmasına dair hükmü ifade etmektedir. TCK 226/3 aşağıda detaylı olarak açıklanacaktır ancak müstehcenlik suçu adlı yazımızdan daha detaylı bilgi alabilirsiniz. Bununla beraber gizlilik kapsamında bizlerden hukuki destek de alabilirsiniz.
TCK 226/3
TCK 226/3, özel olarak çocuklara yönünden müstehcenlik suçunu düzenlemektedir. Düzenlemeye göre ise müstehcen görüntü, yazı veya sözleri içeren ürünlerin üretiminde çocukları, temsili çocuk görüntülerini veya çocuk gibi görünen kişileri kullanan kişi, beş yıldan on yıla kadar hapis ve beşbin güne kadar adlî para cezası ile cezalandırılır. Bununla beraber bu ürünleri ülkeye sokan, çoğaltan, satışa arz eden, satan, nakleden, depolayan, ihraç eden, bulunduran ya da başkalarının kullanımına sunan kişi, iki yıldan beş yıla kadar hapis ve beş bin güne kadar adlî para cezası ile cezalandırılır.
TCK 226/3 2. Cümle
TCK 226/3 2. cümle ise çocukların, temsili çocuk görüntülerinin veya çocuk gibi görünen kişilerin kullanıldığı müstehcen ürünleri ülkeye sokan, çoğaltan, satışa arz eden, satan, nakleden, depolayan, ihraç eden, bulunduran ya da başkalarının kullanımına sunan kişiler için öngörülen cezayı düzenlemektedir. Fıkraya göre bu durumlarda fail iki yıldan beş yıla kadar hapis ve beşbin güne kadar adlî para cezası ile cezalandırılır.
TCK Madde 226/3 Gerekçesi
Burada müstehcenliğe karşı çocukları korumaya yönelik iki ayrı suç tanımına yer verilmiştir. Bunlardan birincisi; müstehcen görüntü, yazı veya sözleri içeren ürünlerin üretiminde çocukların kullanılması suretiyle oluşmaktadır. İkinci suç ise, bu ürünlerin ülkeye sokulması, çoğaltılması, satışa arzı, satışı, nakli, depolanması, ihracı, bulundurulması ya da başkalarının kullanımına sunulması fiillerinden birinin işlenmesiyle oluşmaktadır.
TCK 226 3 Cezası nedir?
TCK 226 3’e göre bu durumlarda fail iki yıldan beş yıla kadar hapis ve beşbin güne kadar adlî para cezası ile cezalandırılır.
TCK Madde 53
Belli Hakları Kullanmaktan Yoksun Bırakılma TCK Madde 53’de detaylı olarak düzenlenmiştir. Düzenlemeye göre kişi, kasten işlemiş olduğu suçtan dolayı hapis cezasına mahkûmiyetin kanuni sonucu olarak;
a) Sürekli, süreli veya geçici bir kamu görevinin üstlenilmesinden; bu kapsamda, Türkiye Büyük Millet Meclisi üyeliğinden veya Devlet, il, belediye, köy veya bunların denetim ve gözetimi altında bulunan kurum ve kuruluşlarca verilen, atamaya veya seçime tabi bütün memuriyet ve hizmetlerde istihdam edilmekten,
b) Seçme ve seçilme ehliyetinden,
c) Velayet hakkından; vesayet veya kayyımlığa ait bir hizmette bulunmaktan,
d) Vakıf, dernek, sendika, şirket, kooperatif ve siyasi parti tüzel kişiliklerinin yöneticisi veya denetçisi olmaktan,
e) Bir kamu kurumunun veya kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşunun iznine tabi bir meslek veya sanatı, kendi sorumluluğu altında serbest meslek erbabı veya tacir olarak icra etmekten yoksun bırakılır.
Bununla beraber kişi, işlemiş bulunduğu suç dolayısıyla mahkûm olduğu hapis cezasının infazı tamamlanıncaya kadar bu hakları kullanamaz.
NCMEC Raporu
NCMEC raporu; Ulusal Kayıp ve İstismara Uğramış Çocuklar Merkezi (NCMEC) tarafından; Çocukların istismarı, sömürülmesi vd. ile ilgili tespitler sonucu oluşturulan raporlardan ibret olup, bu raporlara istinaden, her gün sayısız soruşturma açılmakta olup, şüphe altındaki şahıslar hakkında iddianameler düzenlenmektedir.
Servis sağlayıcıları tarafından kuruma iletilen IP adresleri, vs. dijital delil ve meteryaller toplandıktan sonra hazırlanan bu rapor, kişinin bulunduğu ülkedeki kolluk birimlerine gönderilmektedir.
Google tarafından şu an için kuruma bildirilen rapor sayısının 412.141, içerik sayısının 3.413.673, bu ihlali yapan ve devre dışı bırakılan hesap sayısının 129.174, google tarafından kaldırılan url sayısının ise 596.710 olarak belirtilmektedir.
Avukat Desteği
Müstehcenlik suçlarında IP tespitleri doğru olarak bildirilse de bazı hatalı işlemler neticesinde bu suçla hiç alakası olmayan kişiler hakkında soruşturma açılabilmektedir. İnternet ve sosyal medya kullanımının riskleri ve tık tuzakları, spam iletiler nedeniyle bir çok kişi çocuklara karşı müstehcenlik suçunu işlediği iddiasıyla yargılanmakta ve toplumsal linç endişesiyle hukuki destek alma hususunda da endişeler yaşamaktadır. Bu durumda bir bilişim avukatından hukuki destek alınması olası olumsuz sonuçları büyük oranda giderecektir.
Gizlilik
Avukatlık mesleğinin en önemli etik ilkelerinden biri gizlilik olup, hukuk büromuz; 1136 sayılı Avukatlık Kanunu ile belirlenen gizlilik ve sır saklama ilkesini büyük bir özen ve hassasiyet göstererek uygulamaktadır. Bununla beraber ofisimiz, müvekkillere ait bilgi, belge ve verileri sır tutma yükümlülüğü ve veri sorumluluğu kapsamında gizli tutmakta, üçüncü kişilerle ve kurumlarla hiçbir durumda ve hiçbir şekilde paylaşmamaktadır. Bu bağlamda ofisimiz, dava dosyaları ile ilgili sır saklama yükümlülüğüne uyulacağını yazılı olarak da ilke edinmiştir.
Sayın Nasuh Buğra bey telenumu ilettim cevabınızı bekliyorum.iyi günler
Dönüş yapılmıştır. Ücrette anlaşırsak çalışabiliriz.
Size nasıl ulaşırız
Mail atmanız halinde dönüş sağlayacağız. Durum acilse telefon numaralarımız sayfada mevcuttur.