İçindekiler
Doğal Olmayan Cinsel İlişki Görüntüler ve Müstehcenlik Suçu
TCK, müstehcen davranışların cezası olarak hapis ve adli para cezalarını öngörmektedir. Ancak, 226. madde kapsamındaki suçlar alt bölümden alt bölüme değişir ve müstehcenlik cezaları alt bölümden alt bölüme değişir. Öncelikle, çocuklara yönelik müstehcen davranışların düzenlendiği 1. fıkrada belirtilen davranışın faili 6 aydan 2 yıla kadar hapis ve para cezası ile cezalandırılır. “Ve” bağlacının kullanımından anladığımız gibi iki ceza birlikte verilir. Yasanın 226. maddesinin 2. fıkrası, müstehcen ürünlerin medya yoluyla yayılması ve bunların yayılmasına aracılık edilmesi için cezalar öngörmektedir. Bu fiilleri işleyenler altı aydan üç yıla kadar hapis ve beşbin güne kadar adli para cezası ile cezalandırılır.
Dördüncü fıkra hükümlerine göre, cinsel eylemlerde şiddet kullanımına ilişkin metin, ses veya görüntü içeren bir ürünü üreten, yerleştiren, satan, satan, nakleden, depolayan, başkalarına sunan veya muhafaza eden kişinin cesedi, hayvanlarda veya gayri tabii bir şekilde bu şekilde ölen kimse, bir yıldan az ve dört yıldan fazla olmamak üzere sabit hapis ve beşbin günden fazla olmamak üzere adli para cezası ile cezalandırılır. İyi; şiddet, hayvan, ceset veya doğal olmayan cinsel içerikli araçların kullanılması suç olarak kabul edilmiştir ve basit suç türlerinden daha ağır yaptırımlara tabidir.
Çocuk pornografisi ilgili maddelerin 3. fıkrasında düzenlenmiştir. Çocukların bu ürünlerin üretiminde kullanılması 5 yıldan 10 yıla kadar hapis ve 5 bin güne kadar adli para cezası ile cezalandırılır. Bu müstehcen ürünleri ülkeye sokmak, kopyalamak, satışa sunmak, nakletmek, depolamak, ihraç etmek, bulundurmak veya başkalarına sunmak için daha az ceza gerekir. Bu fiilleri işleyenler iki yıldan beş yıla kadar hapis ve beş bin güne kadar adli para cezası ile cezalandırılır. 4. Bölüm, doğal olmayan cinsel hayvan şiddeti eylemleriyle ilgili ürünler için yaptırımlar sağlar. Bu ürünleri üreten, yurda getiren, satışa sunan, satan, nakleden, depolayan, başkalarına sağlayan veya elinde bulunduran kişi bir yıldan dört yıla kadar hapis ve beşbin güne kadar adli para cezası ile cezalandırılır.
226 ncı maddenin 3 ve 4 üncü fıkralarında belirtilen ürünlerin içeriğini basın yoluyla yayınlayan veya aracılık edenler de cezalandırılır. Çocukların bu ürünleri ve bu ürünleri görmesini, duymasını veya okumasını sağlayan kişi altı yıldan on yıla kadar hapis ve beş bin güne kadar adli para cezası ile cezalandırılır.
Doğal Olmayan Yoldan Yapılan Cinsel Davranışlar
Anal ve oral imajlar, eşcinsel yönelim veya çoklu ilişki, seks sırasında bir bütün olarak toplumda statüsü, aşağılanması veya kabulü olmayan ilişkileri tanımlayan ‘doğal olmayan’ kavramında tek başına değerlendirilemez, içerik uzmanları raporunda açıklanmaktadır. Görüntünün kapsamına göre, davalının davranışı müstehcenliğin bir başka türü olan TCK 226/1-d maddesini ihlal ettiğinden davalının bu madde 226/4 maddesi uyarınca karar vermesi gerektiği dikkate alınmamıştır. 18. maddede (Ceza Mahkemesi 18 No’lu Temyiz Mahkemesi Kararı: 2016/11002) “doğal olmayan bir cinsel eyleme ilişkin imaj” suçuna ceza verilmesi yasa dışıdır.
Anal ya da oral yoldan yapılan cinsel birleşmelere ait görüntülerin tek başına “doğal olmayan” kavramı içerisinde değerlendirilemeyeceği, bu kavramın, örneğin “ensest” gibi, toplumun tamamı tarafından doğal kabul edilmeyen ilişkileri tanımladığı, bilirkişi raporlarının içeriğine göre de sanığın eyleminin TCK’nın 226/1. maddesindeki müstehcen suçu oluşturacağı gözetilmeden, sanık hakkında yazılı şekilde TCK 226/4 maddesinden mahkumiyet kararı verilmesi hukuka aykırıdır (Yargıtay 18.Ceza Dairesi – Karar : 2016/3740).
Anal ya da oral yoldan yapılan, eşcinsel veya grup halinde bulunulan cinsel birleşmelere ait görüntülerin veya cisimle yapılan mastürbasyon görüntülerinin tek başına “doğal olmayan” kavramı içerisinde değerlendirilemeyeceği, bu kavramın cinsel yaşamın içerisinde yeri olmayan, aşağılayıcı veya bütün toplum tarafından da doğal olarak kabul edilmeyen ilişkileri tanımladığı, bilirkişi raporunun içeriğine göre sanığın eyleminin TCK’nın 226/1. maddesinin ihlali niteliğinde olduğu ve bu maddeye göre cezalandırılmasına karar verilmesi gerektiği gözetilmeden, TCK’nın 226/4. maddesinden hüküm kurulması hukuka aykırıdır (Yargıtay 18.Ceza Dairesi – Karar : 2016/19521).
Müstehcen Suçunun Şikayet Süresi nedir?
Müstehcenlik suçu, isnat edilecek suçlardan biri değildir. Şikayet olmadığı için müstehcenlik şikayet süresi yoktur. Bu suçla ilgili soruşturma savcılık tarafından resen başlatılır ve şikayet alınmaz. Ancak zamanaşımı süresi içinde savcılığın suç hakkında bilgi sahibi olması gerekebilir ve suç için ceza davası açılması gerekir. Müstehcenlik suçunda dava zamanaşımı süresi:
- TCK 226/3-ilk cümlede belirtilen suçun işlenmesi halinde 15 yıl
- TCK 226/5’te belirtilen suçun işlenmesi halinde 15 yıl
- TCK 226 düzenlemesinde, belirtilen fıkraları hariç, diğer fıkralarda belirtilen fiillerin işlenmesi halinde 8 yıldır. Belirtilen sürelerde müstehcenlik suçuna ilişkin dava açılmaz veya açılan dava sonuçlandırılmaz ise ceza davasının düşmesi söz konusu olacaktır.
Gizlilik
Avukatlık mesleğinin en önemli etik ilkelerinden biri gizlilik olup, hukuk büromuz; 1136 sayılı Avukatlık Kanunu ile belirlenen gizlilik ve sır saklama ilkesini büyük bir özen ve hassasiyet göstererek uygulamaktadır. Bununla beraber ofisimiz, müvekkillere ait bilgi, belge ve verileri sır tutma yükümlülüğü ve veri sorumluluğu kapsamında gizli tutmakta, üçüncü kişilerle ve kurumlarla hiçbir durumda ve hiçbir şekilde paylaşmamaktadır. Bu bağlamda ofisimiz, dava dosyaları ile ilgili sır saklama yükümlülüğüne uyulacağını yazılı olarak da ilke edinmiştir.
Bilişim Avukatı Desteği
Müstehcenlik suçlarında IP tespitleri doğru olarak bildirilse de bazı hatalı işlemler neticesinde bu suçla hiç alakası olmayan kişiler hakkında soruşturma açılabilmektedir. İnternet ve sosyal medya kullanımının riskleri ve tık tuzakları, spam iletiler nedeniyle bir çok kişi çocuklara karşı müstehcenlik suçunu işlediği iddiasıyla yargılanmakta ve toplumsal linç endişesiyle hukuki destek alma hususunda da endişeler yaşamaktadır. Bu durumda bir bilişim avukatından hukuki destek alınması olası olumsuz sonuçları büyük oranda giderecektir.