Siber Suç Kavramı ve Artış Nedenleri

Siber Suç Kavramı

İnternet üzerinden işlenen suçlara siber suç denir. Dünyanın her yerinden insanlar iletişim kurmak, iş yapmak ve bilgilere erişmek için interneti kullanıyor. Aynı zamanda, suçlular insanlığa karşı suç işlemek için internet bağlantısını kullanır. İnternet, günlük hayatımızda en hızlı asla teknolojilerden biridir. Eğitimden eğlenceye, işten eğlenceye toplumumuzun hemen hemen her sektörünü dönüştürdü. Ancak bu teknoloji harikası yeni suç uygulamalarını da beraberinde getirdi ve siber suç küresel bir sorun haline geldi. Bazı çocuklara göre siber suçlar dünya çapındaki topluluklardan çok daha hızlı artıyor.

Teknolojideki gelişmeler, siber suçların kullanılması yoluyla kolaylaştırılan suçlarda artışa neden olmuştur. Bunlara bilgisayar korsanlığı, kimlik avı, gasp, veri madenciliği ve virüs oluşturma dahildir. Pek çok siber suç vakası, büyük ekonomik kayıplara, kamu ve özel mülkiyetin tahrip olmasına ve hatta ölüme yol açmıştır.

Bununla beraber her ne kadar tuhaf görünse de, etik hacker’ın ilkeler kodu olarak bilinen bir etik kodu vardır. Bu etik kuralları, etik korsanların siber suçları önlemesine ve hafifletmesine yardımcı olmak için tasarlanmıştır. Etik olmayan bir bilgisayar korsanı, bilgisayar güvenlik yasalarını ihlal eden ve başka bir kişinin bilgisayarına rızası olmadan müdahale eden kişidir.

Siber Suçların ve Suçluların Artış Nedenleri

Etik olmayan bilgisayar korsanlarına aynı zamanda kraker veya cucks denir; suç davranışına girerek akran kabulü arayan düşük gelirli geçmişlere sahip genç erkekler olma eğilimindedirler. Krakerlere genellikle suçları için para ödenir, ancak birçoğu eğlence için veya hobi olarak siber suçlara bulaşır.

Siber suçlar, geleneksel suçlardan bazı yönleriyle farklıdır ve daha hızlı gelişir. Her şeyden önce, siber suç, somut nesnelerden oluşan bilgisayarları ve internet dağıtımlarından genellikle çok daha şiddetlidir. Diğer ciddi sonuçlar arasında faillerin izlenememesi ve bilgisayar görüntüsünün zarar görmemesi yer alır. Ayrıca siber denetimler, sahte kimlikler kullanarak topluluğu kolayca karışabilirken, güvenlik duvarları ve şifreleme gibi güvenlik önlemlerini kullanarak yakalanmaktan da kurtulurlar. Bu nedenle, silahlı kuvvetler bu suçlarla mücadele etmek için modern teknoloji ve stratejiler kullanılmalıdır.

Bir siber suç raporu alındığında, yetkililer failleri tespit etmek ve çalınan eşyaları kurtarmak için çalışır. Suçun ciddiyetine bağlı olarak, kolluk kuvvetleri suçu işleyenleri tutuklar veya eşyaları geri vermeleri için onları korkutmaya çalışır. Bazı yüksek profilli vakalarda, hükümetler faillere veya menşe ülkelerine ekonomik zarar vererek misillemede bulunmuştur. Bu, faillerin mal varlığının saçılması veya ülke ekonomisinin çökmesi olarak biliniyor. Bazı misilleme eylemleri arasında hizmet reddi (DDoS) saldırıları veya faillerin çevrimiçi itibarlarına onarılamaz zararlar veren kişisel bilgilerin sızdırılması yer almaktadır.

Kimse siber suçun potansiyel olarak insanlara nasıl zarar verebileceğini düşünmek istemiyor ama bu tür olaylar gerçekten de son birkaç on yılda meydana geldi. Bir internet kullanıcısıysanız, her zaman çevrenizden haberdar olmanız ve kişisel bilgilerinizi her zaman korumanız en iyisidir. Bu, özellikle çevrimiçi işlemler yapıyorsanız veya sosyal medya platformları aracılığıyla başkalarıyla iletişim kuruyorsanız önemlidir. Siber suçlar bu günlerde çok yaygın hale geldiğinden, çevrimiçi olan her şeyin hırsızlığa veya yıkıma karşı savunmasız olduğunu varsaymak kolaydır. Teknoloji baş döndürücü bir hızla ilerlemeye devam ederken, şimdi hayatımızı oldukça sorumlu bir şekilde iyileştirmek için onu etik olarak en iyi nasıl kullanacağımızı bulmalıyız.

Content Protection by DMCA.com

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir