İçindekiler
Konut Dokunulmazlığının İhlali Suçu
Konut dokunulmazlığının ihlali suçu, Türk Ceza Kanunu’nun 116. maddesinde düzenlenen ve kişilerin konutlarında veya işyerlerinde güvenlik duygusunun, sükun ve huzurları ile çalışma özgürlüğünün korunmasını amaçlayan bir suçtur. Bu suç, iki farklı şekilde işlenebilir:
– Bir kimsenin konutuna, işyerine veya bunların eklentilerine rızasına aykırı olarak girmek
– Rıza ile girilen yerden, rızaya aykırı bir şekilde çıkmamak
Bu suçun işlenmesi için failin kasten hareket etmesi gerekir. Yani failin, başkasının konut dokunulmazlığını bilerek ve isteyerek ihlal etme iradesi olmalıdır. Failin suçu işleme nedeni veya amacı ise önemli değildir.
Konut Dokunulmazlığının İhlali Suçunun Cezası
Konut dokunulmazlığının ihlali suçunun cezası, TCK 116/1’e göre 6 aydan 2 yıla kadar hapis cezasıdır. Ancak bu ceza, bazı nitelikli hallerde artırılabilir. Bu nitelikli haller şunlardır:
– Suçun cebir veya tehdit kullanarak işlenmesi
– Suçun gece vakti işlenmesi
– Suçun birden fazla kişi tarafından işlenmesi
– Suçun silahla işlenmesi
– Suçun kamu görevlisine karşı işlenmesi
Bu nitelikli hallerde ceza, yarı oranında artırılır. Yani 9 aydan 3 yıla kadar hapis cezası verilir.
Konut dokunulmazlığının ihlali suçunun takibi ise şikayete bağlıdır. Yani mağdurun şikayet etmesi halinde soruşturma ve kovuşturma yapılabilir. Şikayet süresi ise 6 aydır. Mağdur, fiilin işlendiğini ve faili öğrendiği tarihten itibaren 6 ay içinde şikayette bulunmalıdır. Aksi takdirde şikayet hakkı düşer.
Konut dokunulmazlığının ihlali suçu, uzlaşma kapsamındadır. Yani mağdur ve fail arasında tarafsız bir arabulucu eşliğinde uyuşmazlığın çözülmesi için görüşmeler yapılabilir. Uzlaşma sağlanması halinde dava düşer veya ceza indirimi yapılır.
Konut dokunulmazlığının ihlali suçu, kişilerin özgürlüklerini ve haklarını koruyan önemli bir suçtur. Bu nedenle bu suçla karşılaşan mağdurların haklarını aramaları ve failin cezalandırılması için gerekli adımları atmaları gerekir. Aynı şekilde bu suçtan yargılanan failer de kendilerini savunmak ve haklarını korumak için avukat desteği almalıdır.
Ceza hukuku ile ilgili daha fazla yazımızı okumak için bu bağlantıya tıklayabilirsiniz.
AVUKAT DESTEĞİ
Randevu almak için çalışma saatleri içerisinde aşağıdaki telefon aracılığı ile ulaşabilir veya aşağıdaki adrese mail atabilirsiniz.
Gizlilik
Avukatlık mesleğinin en önemli etik ilkelerinden biri gizlilik olup, hukuk büromuz; 1136 sayılı Avukatlık Kanunu ile belirlenen gizlilik ve sır saklama ilkesini büyük bir özen ve hassasiyet göstererek uygulamaktadır. Bununla beraber ofisimiz, müvekkillere ait bilgi, belge ve verileri sır tutma yükümlülüğü ve veri sorumluluğu kapsamında gizli tutmakta, üçüncü kişilerle ve kurumlarla hiçbir durumda ve hiçbir şekilde paylaşmamaktadır. Bu bağlamda ofisimiz, dava dosyaları ile ilgili sır saklama yükümlülüğüne uyulacağını yazılı olarak da ilke edinmiştir.