Sahte Sosyal Medya Hesaplarıyla Şantaj

Sahte Sosyal Medya Hesaplarıyla Şantaj

Çevrimiçi şantaj mağdurlarına, kişisel bilgiler veya fotoğraflar, kredi kartı bilgileri, banka hesap numaraları, sosyal güvenlik numaraları vs. suçlunun elindekiler temel alınarak şantaj yapılabilir. Birine finansal olarak şantaj yapmaya çalıştığınızda, banka ekstrelerinin ekran görüntüleri de yardımcı olur. Suçlu daha sonra bu parayı uyuşturucu veya alkol dahil olmak üzere istediğini satın almak için kullanabilir ve kurbanlarının mali zorluklarından suçluluk duygusunu çıkarabilir. Ancak bazı durumlarda suçlular, sosyal medyadan gelen mesaj isteklerine yanıt verene kadar arkadaşlarını fiziksel olarak tehdit edecek.

Türkiye’de yürürlükte olan kanuna göre şantaj suçunun oluşabilmesi için bazı unsurların bir araya gelmesi gerekmektedir. Aksi halde yapılan işlem şantaj olarak kabul edilemez ve suç teşkil etmez. Şantaj suçunu oluşturan unsurlar şu şekilde sıralanabilir:

  1. Birini yasa dışı bir şey yapmaya zorlamak.
  2. Birini yapmak zorunda olmadığı bir şeyi yapmaya zorlamak.

Bir kimse, hakkı olan bir şeyi yapar veya yapmazsa, başkası bundan haksız menfaat elde eder,
Kişinin haysiyetini olumsuz yönde etkileyecek bir şeyi ifşa etme korkusuyla bir durumdan haksız bir şekilde faydalanması ile ilgilidir.

Kişiye yönelik olmayan ‘müstehcenlik görüntüleri’ paylaşacağım gibi asıl iddialar da bu suça dahil edilebilir çünkü kişinin özel bir alanda çekildiğini düşünmesi suçun manevi unsuru için yeterlidir. ve bunun için endişeleniyor. Ancak her yazımızda özellikle vurguladığımız gibi tüm anlatımlar ve hukuki mülahazalar “somut olaya” göre değişiklik gösterebilir, ceza hukuku alanında çalışan bir avukata danışmayı ihmal etmeyin.

Online Şantaj

Online şantaj, “siber şantaj” olarak da bilinen, İnternet’teki bir kişiyi kişisel bilgileri elde etmeye zorlama yöntemidir. Para veya müstehcen içerik talep edilmediği sürece çevrimiçi olarak bilgileri ifşa etmekle tehdit ederek başka bir kişiyi şantaj yapan bir internet suçu türüdür. Sosyal medya kullanıcıları hacklenerek, dolandırılarak veya şantaj yapılarak bilgi edinilebilir.

Çevrimiçi şantaj, yaygın bir siber suç biçimi haline geldi. 2016’da Birleşmiş Milletler Uyuşturucu Suçları Ofisi, tüm siber suçların %79’unun bir tür şantaj içerdiğini tahmin ediyor. Gerçekten de çevrimiçi şantaj, suçlulara, kurbanlarıyla yüz yüze görüşmeden dünyanın her yerinden insanlara suçlarını işlemeleri için erişim sağlar.

Şantaj Suçuna Görsel Tarama Desteği

Şantaj mağdurlarına hukuki destek sağlayan büromuz, özel görüntülerin internet ortamında yayılmasının önlenmesi ve sızıntılarının giderilmesi için de hukuki hizmet vermektedir. Hukuk büromuz, web’deki hassas ve özel içeriği tespit etmek için web’i zamanında tarayan kapsamlı 7/24 risk izleme hizmeti sunar. Özel görüntülerin nerede yayınlandığını bulmak için kullandığımız bir başka yöntem de özel yazılımla ters görüntü arama/analiz yapmaktır. Bu sayede mağdurun ismi kullanılmadan yapılan yayınların tespit edilmesi mümkün olmaktadır.

AVUKAT DESTEĞİ

Randevu almak için çalışma saatleri içerisinde aşağıdaki telefon aracılığı ile ulaşabilir veya aşağıdaki adrese mail atabilirsiniz.

Hafta içi: 09:00 – 21:00
Cumartesi: 10:00 – 18:00
Telefon: +90 535 376 06 45
Content Protection by DMCA.com

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir