İçindekiler
Yabancı Mahkeme Kararlarının Tanınması ve Tenfizi
Diğer ülkelerdeki mahkemeler, dünya çapındaki ülkeler tarafından tanınan kararlar verme yetkisine sahiptir. Bir kişi veya şirket yabancı bir ülkeyle işlem yaptığında, uluslararası yasaları ve mahkeme kararlarını ihlal etme riskiyle karşı karşıya kalır. Bu durumlarda, yabancı mahkeme kararlarının nasıl bulunacağını ve uygulanacağını bilmek önemlidir. Bu sürece yabancı mahkeme kararlarının tanınması ve tenfizi denir.
Ayrıca, bir yabancı mahkeme kararını uygularken, her iki tarafın da uyması gereken birkaç kural vardır. Bir yabancı mahkeme kararını uygularken ilk adım, ihlalin meydana geldiği ülkedeki uygun devlet kurumuna bildirimde bulunmaktır. Devlet kurumuna bildirimde bulunduktan sonra, her iki taraf da kendi ulusal yasalarına uygun olarak kendi ulusal mahkemelerine başvuruda bulunmalıdır. Her iki taraf da yabancı bir mahkeme kararının tanınması ve tenfizi için başvuruda bulunurken kendi mahkeme sistemleri tarafından belirlenen tüm standartlara uymalıdır. Her iki taraf da kendi ulusal mahkemelerinden haber aldıktan sonra, gerekirse birbirlerine karşı yasal işlem başlatmalıdır.
Uluslararası düzeyde gerçekleştirilen her eylem, uluslararası yasalara uyulmasını veya yabancı mahkeme kararlarına saygı gösterilmesini gerektirmez. Bununla birlikte, ülkeler veya bireyler arasındaki savaşlar veya çatışmalar gibi, aşağıdaki uluslararası yasaların gerekli olduğu birkaç durum vardır. Anlaşmalarla belirlenen yükümlülüklerin yerine getirilmesi, tarafları dünya çapında bağımsız mahkemeler tarafından verilen kararlara saygı duymaya da zorlar. İster uluslararası ister uluslararası işlem yapın, diğer uluslarla ve yabancı kültürlerle etkileşim kurarken uluslararası yasalara uymak her zaman en iyisidir.
Yabancı mahkeme kararlarının verildiği ülke dışında kabul edilmesi, hüküm sahibi olması ve kararın tanınması ve tenfizi ile sonuçlanması mümkündür. Tanıma ve tenfiz arasındaki fark; Kararın tenfizi ve hükmün infazı aynı anda tenfiz faaliyetini icra edebilme yetkisi olarak açıklanabilir. Tanımada, mahkeme kararı ancak kesin hüküm ve kesin delil olarak kabul edilirken, aynı zamanda kararın tenfizi de mümkün olup, hüküm sonuç doğurur.
Yurt dışında boşandıysanız ve Türk vatandaşı iseniz bu boşanmanın Türkiye’de yapılabilmesi için tanıma tenfiz davası açmanız gerekmektedir. Tanıma tenfiz davası için şahsen Türkiye’ye gelmenize gerek yoktur. Eşinizden ayrı olarak konsolosluktan ayrı olarak boşanma avukatlarına vekâletname düzenleyerek Türkiye’de tanıma ve tenfiz davası açabilirsiniz.
Yurt dışında yaşayan eşlerden birinin vekâletname vermemesi halinde tanıma ve tenfiz davaları 9-10 ay sürmektedir.
Nitekim vekâletname vermeyen eş Türk vatandaşı değilse, yapılacak uluslararası tebligat nedeniyle dava en az bir yıl içinde sona erer. Bu nedenle eşlerin hem zamandan hem de maliyetten tasarruf etmek için tanıma tenfiz davasını birlikte açıp yürütmeleri önerilir. Aynı şekilde yabancı bir mahkemeden nafaka veya velayet konusunda almış olduğunuz mahkeme kararları varsa Türkiye’de dava açarak da kanuni ilam ve tenfiz edebilirsiniz.
Boşanma, Tanıma Tenfizi: Yurt dışında yaşayan Türk vatandaşları gerek yurt dışında gerekse Türkiye’de boşanma davası açabilmektedir. Boşanma davası Yabancı Mahkemede açılmışsa, her iki taraf da Türk Vatandaşı ise, davada Türk Hukuku kuralları uygulanacaktır. Taraflardan birinin Türk vatandaşı, diğerinin ise yabancı uyruklu olması halinde Mahkeme kendi iç hukuk kurallarını uygulayacaktır. Yabancı Mahkeme tarafından verilen boşanma kararının Türkiye’de bir etkisi yoktur. Bu boşanma kararının Türkiye’de geçerli olabilmesi için tanınması ve tenfizi gerekir.
Tanıma ve Tenfiz Davalarında Hizmet Verdiğimiz Ülkeler: Almanya, Amerika Birleşik Devletleri, Arjantin, Arnavutluk, Avustralya, Avusturya, Azerbaycan, Beyaz Rusya, Belçika, Bulgaristan, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Finlandiya, Fransa, Hırvatistan, Hollanda, İngiltere, İrlanda, İspanya , İsveç İsviçre, İtalya, İzlanda, Kanada, Litvanya, Lüksemburg, Macaristan, Makedonya Cumhuriyeti, Moldova, Norveç, Polonya, Portekiz, Romanya, Rusya, Sırbistan, Slovenya, Ukrayna, Yunanistan ülkelerinden alınan boşanma kararlarının geçerli olmasını sağlıyoruz. Türkiye’de tanınmaktadır.
Tanıma ve Tenfiz Davası Nasıl Açılır?
Milletlerarası Özel Hukuk ilkelerine göre her mahkeme kararı bulunduğu ülke sınırları içinde geçerlidir. Yani Türk vatandaşları hakkında yurt dışında açılan davaların sonuçları sadece o ülkede geçerlidir. Bu nedenle yabancı mahkeme kararlarının Türkiye’de tanınması ve tenfizi gerekmektedir. İcra davaları genellikle tanıma davaları ile karıştırılmaktadır. Bu, tanıma koşullarının Türkiye’de uygulanabilmesi için gerekli koşulların yerine getirilmesi anlamına gelmektedir.
İcra davası nasıl açılır diye merak edenler için örneğin Türkiye’de boşanmanın tenfizi için Aile Mahkemesi yetkili mahkemedir. Kişiler yurt dışında boşanmanın icrasını uygulamamaları durumunda ileride miras ve mal paylaşımı gibi konularda sıkıntı yaşayacaklardır. Bu nedenle mutlaka icra davası açılmalıdır.
Dava Açmak İçin Türkiye’ye Gelmek Zorunlu mu?
Yurt dışında yaşayan Türk vatandaşlarının icra takibi için Türkiye’ye gelmelerine gerek yoktur. Ancak icra davasının takibi açısından hukuki işlemleri etkin bir şekilde yürütecek bir boşanma tanıma ve tenfiz avukatı tarafından desteklenmeleri gerekmektedir. Türkiye’de ikamet adresi bulunmayan ve yurtdışında yaşamaya devam eden kişiler de Türkiye-Gaziantep’ten icra takibi yapabilirler. Yetki itirazı olmadığı sürece.
İcra davası nasıl açılır diyen kişiler yabancı mahkeme kararlarına ilişkin evrak hazırlamalıdır. Boşanma kararnamesinin aslı ve Apostil şerhi gibi her belgenin tercümesi yeminli tercüman tarafından yapılmalı ve noter tasdikli olmalıdır.
İcra davası nasıl açılır diye merak edenlerin üzerinde durması gereken bir diğer konu da dava sürecinin nasıl yürütüleceğidir. İcra takibi yıllar alabilir. Dolayısıyla bu süreçte hukuki destek almak davanın bir an önce sonuçlanmasını sağlar.
AVUKAT DESTEĞİ
Randevu almak için çalışma saatleri içerisinde aşağıdaki telefon aracılığı ile ulaşabilir veya aşağıdaki adrese mail atabilirsiniz.