Bir Sorun: Bulgaristan Üzerinden Mahrem Görüntü Şantajı

Bulgaristan Üzerinden Mahrem Görüntü Şantajı

Bulgaristan üzerinden yapılan bu şantaj, birinin cehaletinden ve utanç duygusundan yararlanarak birinden zorla para veya başka şeyler alma uygulamasıdır. Şantaj yüzyıllardır var olmuştur. Birçok ülke şantajı suç sayıyor, ancak çoğu hukuk sistemi şantajı kurban tarafından ele alınması gereken özel bir mesele olarak görüyor. Ancak bu şekilde işlenen bir şantaj suçu, internet üzerinden özel görüntü şantajı tuzağına düşen kişilerin müstehcen görüntülerini kaydetmek suretiyle işlenmektedir. Bir kurbanı görüntülü sohbete davet etmeyi ve sonunda onu soyunmaya ikna etmeyi içeren karmaşık bir İnternet şantaj suçudur. Böylece özel görüntüleri ve videoları kaydedilen mağdurdan sürekli para istenerek şantaj yapılıyor. Skype şantajı olarak bilinen bu suç türü, görüntülü sohbet hizmeti veren diğer platformlarda da sıklıkla görülüyor. Hatta fotoğraf ve görüntülü şantaj suçlarında en yaygın yöntem Skype şantajıdır. Whatsapp ve Telegram’daki şantaj suçunda olduğu gibi bu uygulama üzerinden aileye özel görüntüleri gönderme veya yayma tehdidi bulunmaktadır.

Şantaj ciddi bir suçtur çünkü önce sormadan insanların zayıflıklarından ve duygularından yararlanır Kurbanı bir videoya davet etmeyi ve ardından onu soyunmaya ikna etmeyi içeren karmaşık bir İnternet şantaj suçu türüdür.

Şantaj suçu birden fazla fiil ile işlenebilen bir suçtur. Özellikle günümüzde teknolojinin gelişmesiyle birlikte internet ortamında şantaj suçları daha da artmıştır. Şantaj suçları Skype, Facebook, Instagram, WhatsApp, Snapchat gibi sosyal medya ortamlarında işlenebilmektedir. Videolar, mesaj kayıtları, ses kayıtları gibi birçok belge şantaj aracı olarak kullanılıyor. Şantaj suçları çevrimiçi sosyal medya sitelerinde ve internet sitelerinde işlenebilir. Ayrıca şantaj suçları telefon görüşmeleri üzerinden de işlenmektedir.

Bulgaristan Üzerinden Yapılan Şantajın Artış Nedeni

Türk Ceza Kanunu’nun 107. maddesi şantaj suçunu düzenlemektedir. Yasaya göre, hakkı olan veya yükümlü olduğu bir şeyi yapacağından veya yapmayacağından bahisle, bir kimseyi kanuna aykırı veya yükümlü olmadığı bir şeyi yapmaya veya yapmamaya ya da haksız çıkar sağlamaya zorlayan kişi, bir yıldan üç yıla kadar hapis ve beşbin güne kadar adli para cezası ile cezalandırılır.

Ayrıca bir yabancı, 13 üncü maddede yazılı suçlar dışında, Türk kanunlarına göre aşağı sınırı en az bir yıl hapis cezasını gerektiren bir suçu yabancı ülkede Türkiye’nin zararına işlediği ve kendisi Türkiye’de bulunduğu takdirde, Türk kanunlarına göre cezalandırılır. Yargılama yapılması Adalet Bakanının istemine bağlıdır.

Ancak mağdurların savcılık yoluyla yaptıkları suç duyurularına aşağıdaki gibi takipsizlik kararı verilmektedir.

”Yapılan incelemede; müştekinin para gönderdiği hesabın ve kendisi ile iletişime geçilen hattın yurt dışında bulunduğu, yurtdışından Türk Vatandaşına karşı işlenilen suç ile ilgili TCK’nın 11 ve 12. maddeleri dikkate alındığında, şüphelinin Türkiye’de olması ön koşulunun bulunduğu, hatta 12’nci maddeye göre yargılama yapmak için Adalet Bakanlığının izninin gerektiği şeklindeki ön koşullarının oluşmadığı, TCK’nun 13’üncü maddesinde bu suçun katalog suçlar arasında da sayılmadığı anlaşıldığından, Kamu adına KOVUŞTURMAYA YER OLMADIĞINA karar verilmiştir.”

Bu tür kararlar ve uygulamalar sadece ülkemizden haksız ve yersiz bir paranın yurtdışına akmasına hizmet vermektedir.

Bulgaristan Üzerinden Yapılan Şantaj ve Çözüm

Mağdur eğer şantajcılara para gönderme hatasına kapılırsa aynı gün veya birkaç gün içinde tekrar para istenir.  Para gönderilmesi bu suçlarda hiçbir zaman çözüm değildir. Aksine para yatırmak, mağdura daha fazla şantaj yapılmasına neden olacaktır.

Şantaj mağdurlarına hukuki destek sağlayan büromuz, özel görüntülerin internet ortamında yayılmasını önlemek ve sızmalarını ortadan kaldırmak için hukuki hizmetler de vermektedir. Hukuk büromuz , web’deki hassas ve özel içeriği tespit etmek için zamanında web’i tarayan kapsamlı 7/24 risk izleme sunmaktadır. Özel görüntülerin nerede yayınlandığını bulmak için kullandığımız diğer bir yöntem özel yazılımla ters görüntü arama/analiz yapmaktır. Bu sayede kurbanın adını kullanmadan yayınlananları tespit etmek mümkündür. İşbu hizmeti sunarak çözüm ortaklarımız ve diğer yetkin kişilerle ekip halinde çalışarak kesin çözüm üretme odaklı hareket etmekteyiz.

AVUKAT DESTEĞİ

Randevu almak için çalışma saatleri içerisinde aşağıdaki telefon aracılığı ile ulaşabilir veya aşağıdaki adrese mail atabilirsiniz.

Hafta içi: 09:00 – 21:00
Cumartesi: 10:00 – 18:00
Telefon: +90 535 376 06 45

Gizlilik

Avukatlık mesleğinin en önemli etik ilkelerinden biri gizlilik olup, hukuk büromuz; 1136 sayılı Avukatlık Kanunu ile belirlenen gizlilik ve sır saklama ilkesini büyük bir özen ve hassasiyet göstererek uygulamaktadır. Bununla beraber ofisimiz, müvekkillere ait bilgi, belge ve verileri sır tutma yükümlülüğü ve veri sorumluluğu kapsamında gizli tutmakta, üçüncü kişilerle ve kurumlarla hiçbir durumda ve hiçbir şekilde paylaşmamaktadır. Bu bağlamda ofisimiz, dava dosyaları ile ilgili sır saklama yükümlülüğüne uyulacağını yazılı olarak da ilke edinmiştir.

 

 

Content Protection by DMCA.com

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir