Araç Değer Kaybı Başvurusu

Araç Değer Kaybı Başvurusu

Araç değer kaybı nedir? Araç değer kaybı başvurusu nasıl yapılır? Sorularını bu yazıda detaylı olarak açıklayacağız. Araç değer kaybı, trafik kazasına karışan araçların hasar görmesi ve tamir edilmesi nedeniyle aracın ikinci el piyasasındaki düşüşü ifade eder. Kaza sonucunda araçta meydana gelen değişiklikler tramer kayıtlarına kaydedildiği için her aracın hasar geçmişi düşük bir ücret karşılığında sorgulanabilmektedir. Örneğin daha önce kaportası değiştirilmemiş bir aracın kaportasının tesadüfen değiştirilmesi veya boyanması aracın ikinci el piyasasını düşürür ve alıcılar bu aracı daha düşük fiyata almak isteyeceklerdir, aradaki farka araç değer kaybı denir.

Araç değer kaybı hesaplaması, aracın üretim yılı, hasar geçmişi, kilometre durumu, aracın ikinci el piyasa değeri gibi unsurlar dikkate alınarak uzman ekspertiz tarafından belirlenir.

Araç Değer Kaybı Koşulları

Kaza tarihinden itibaren 2 yıl içinde başvuru yapılmalıdır.
Kazada karşı tarafın da kusurlu olması gerekir. Karşı tarafın hatası %100 veya %25 olabilir. Aracın yaşı 36 yaşından büyük olmamalıdır. İşlenen parçalar daha önce işlenmemiş olmalıdır. Araç tamir edilemez durumda olmamalı, yani perdesi çıkmamalıdır. Araç değer kaybı uygulamalarında kilometre sınırı 2021 yılında kaldırılmıştır.

Araç Değer Kaybı Davası

Aracı değer kaybeden kişi, bizzat/vekil aracılığıyla zararın tazmini için Asliye Hukuk Mahkemesinde dava açma hakkına sahiptir. Sigorta şirketine yapılan başvurunun kısmen veya tamamen reddedilmesi veya yazılı başvuruya 15 gün içinde cevap verilmemesi durumunda araç değer düşüklüğü davası doğrudan açılabileceği gibi, önce Sigorta Tahkimine başvurularak da açılabilir. Komisyon ve sonuca göre. Her halükarda, dava süresi içinde açılmalıdır.

Araç Değer Kaybını Kim Öder?

Araç değer kaybı kazaya karışan diğer aracın sürücüsünden alınabileceği gibi aracın zorunlu trafik sigortasından da alınabilir. Ancak sigorta şirketinin sorumluluğu poliçedeki limitle sınırlıdır. Taşıt değer kaybında, daha kolay tahsil edilebilmesi nedeniyle genellikle trafik sigortalarından değer kaybı talep edilmektedir.

Araç Değer Kaybı Almak İçin Gerekli Şartlar Nelerdir?

Amortisman Tazminatı Almak İçin Zaman aşımı süresi dolmadan zararınızın giderilmesini talep etmeli ve zamanaşımının kesintiye uğramasını sağlamalısınız. Aksi takdirde haklarınızı kaybetmeniz oldukça olasıdır.

Aracın hasarlı bölgesi daha önce hasar görmemiş veya yenilenmemiş olmalıdır. Aksi halde amortisman alınamaz. Basit bir kaporta, plastik tampon/parça tamiri, cam, radyo/teyp, lastik, hava yastığı, jant, mekanik, elektrik, elektronik ve döşeme hasarları gibi küçük bir onarımla giderilebilecek hasarlar değer kaybı garantisi kapsamında değildir.

Araç Değer Kaybı Hesaplama

Taşıt amortisman hesabı 01.06.2015 tarihinde yürürlüğe giren Karayolları Motorlu Araçlar Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortası Genel Şartları ve eklerinde yer alan yöntemlerle hesaplanmaktadır. Ayrıca, bu hesaplamayı etkileyen bazı faktörler vardır.

  • Marka ve model bilgisi
  • Hasar geçmişi ve doğası
  • Kusur durumu
  • Üretim yılı
  • Trafik çıkış tarihi
  • Aracın piyasa değeri bu faktörlerden sadece birkaçıdır.

Araç Değer Kaybı Başvurusu Nasıl Yapılır?

Araç değer kaybı uygulaması birden fazla yöntemle yapılabilmektedir. Aracın değer kaybı, Sigorta Tahkim Komisyonuna başvuru, icra takibi veya Asliye Ticaret Mahkemelerinde dava yoluyla talep edilebilir. Uygulamada en pratik ve tercih edilen yol ise tahkim komisyonuna başvurmak.

Sigorta tahkim komisyonu uyuşmazlığı en geç 4 ay içinde sonuçlandırır. Başvurular şahsen veya avukat aracılığıyla yapılabilir. Ancak tahkim, mahkemelerden farklı prosedürleri içerdiğinden araç değer kaybı alanında uzman bir avukattan yardım alınmalıdır.

Başvuru sonucunda tahkim komisyonunun kararı mahkeme kararı olarak kabul edilir ve ilamlı icra takibi yapılabilir.

Araç Değer Kaybı Hesaplama

Baz Değer Kaybı = Aracın Rayiç Değeri x %19

Total Değer Kaybı = Baz Değer Kaybı x Hasar Boyutlu Katsayısı x Araç Kullanılmışlık düzeyi (Km) Katsayısı

Kod  Hasar Boyutu Katsayı
A1 Büyük Hasar 0.90
A2 Orta Hasar 0.75
A3 Küçük Hasar 0.50
A4 Basit Hasar 0.25
Kullanılmışlık Düzeyi (Km) Katsayı
0 – 14.999 0.90
15.000 – 29.999 0.80
30.000 – 44.999 0.60
45.000 – 59.999 0.40
60.000 – 74.999 0.30
75.000 – 149.999 0.20
150.000 ve üzeri 0.10

Araç Değer Kaybı Avukatlık Ücreti

Araç değer kaybı başvurularında genellikle peşin vekalet ücreti talep edilmemektedir. Değer kaybı tahsil edildikten sonra ortalama %20’nin üzerinde avukatlık ücreti talep edilmektedir. Araç değer kaybı hakkında bilgi almak ve başvuru yapmak için bizimle iletişime geçebilirsiniz. Araç değer kaybı başvurularında komisyon duruşma yapmadığı için tüm il genelinde hukuki danışmanlık hizmeti vermekteyiz. Detaylı bilgi için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Araç Değer Kaybı Başvurusu İçin Gerekli Belgeler

Sigorta şirketine yapılacak yazılı başvuruda bazı belgelerin sunulması gerekmektedir.

  • Talep beyanı,
  • Taraflar arasında tutulan trafik kaza tespit tutanağı veya kaza tespit tutanağının, varsa ifade tutanaklarının veya görgü tanığı tespit tutanaklarının resmi onaylı örneği,
  • Mağdur aracın ruhsatı,
  • Hasarlı araç resimleri,
  • Mağdur araç sahibinin/hasar gören üçüncü kişinin banka hesap bilgileri (banka – şube adı, IBAN numarası),
  • Maddi hasar için ekspertiz yapılmış ise ekspertiz raporu bunlardan sadece birkaçıdır.

AVUKAT DESTEĞİ

Trafik kazaları sonrası aracınızda meydana gelen değer kaybı başvurularında ve değer kaybı tazminatının tazmininde uzman ekibimiz ile sizlere destek oluyoruz. Kısa sürede sonuçlanan bu işlemler uzman ve titiz ekibimiz tarafından takip edilmektedir. 2022 araç amortisman hesabı için gerekli şartlar yukarıda açıklanmıştır. Yukarıda belirtilen telefon numarasından bize ulaşabilirsiniz.

Randevu almak için çalışma saatleri içerisinde aşağıdaki telefon aracılığı ile ulaşabilir veya aşağıdaki adrese mail atabilirsiniz.

Hafta içi: 09:00 – 21:00
Cumartesi: 10:00 – 18:00
Telefon: +90 535 376 06 45

 

Content Protection by DMCA.com

8 thoughts on “Araç Değer Kaybı Başvurusu”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir