İçindekiler
Araç Değer Kaybı Nedir?
Araç Değer Kaybı veya Araç Amortismanı, Aracın kaza sonrası hasarsız ikinci el piyasa değeri ile kaza olup tamir edildikten sonraki ikinci el piyasa değeri arasındaki farka taşıt amortismanı denir.
Kaza sonrası hasar gören aracınızı en orijinal parçalarla tamir etseniz bile bu hasar geçmişi kayıt altına alınacak ve aracınızın 2. el piyasasındaki talep edilebilirliği eskiye oranla azalacaktır.
Kusurlu veya az kusurlu olan, söz konusu haksız fiil nedeniyle aracın uğradığı değer kaybını tazmin etmek için kusuru veya kusuru fazla olandan (veya sigortacısından) talepte bulunabilir.
Araç Değer Kaybını Almak İçin Aranan Şartlar Nelerdir?
Amortisman Tazmini Almak İçin Alacağınız zamanaşımına uğramadan önce zararınızın giderilmesini talep ederek zamanaşımının kesilmesini sağlamalısınız. Aksi takdirde haklarınızı kaybetmeniz oldukça olasıdır.
Aracın hasarlı bölgesi daha önce hasar görmemiş veya yenilenmemiş olmalıdır. Aksi halde amortisman alınamaz. Basit bir kaporta, plastik tampon/parça tamiri, cam, radyo/teyp, lastik, hava yastığı, jant, mekanik, elektrik, elektronik ve döşeme hasarları gibi mini bir tamirle giderilebilecek hasarlar değer kaybı garantisi kapsamı dışındadır.
Ağır hasar kaydı olan ve/veya hurdaya çıkan araçlarda oluşan hasarlar için değer kaybı alınmaz. Kısa süreli kiralık araçlar, taksiler, minibüsler, test araçları, koleksiyon ve antika araçlar ile tekerlekli/paletli ve zırhlı sosyal müdahale araçları, belediye otobüslerinin hasarları nedeniyle açılan değer kaybı tazminatları teminat kapsamına alınır. Yol süpürücüler, itfaiye araçları dışarıda kalır.
Motorlu bisiklet kullanımından kaynaklanan hasarlar teminat kapsamı dışındadır. Aracın kilometresi 165.000’in üzerinde ise amortisman tazminatı alınmayacaktır.
Kazada tamamen kusurlu veya diğer sürücüye göre daha fazla kusurlu olan taraftan değer kaybı talep edilebilir. Aracınız bir kazaya karışırsa hak kaybı yaşamamak için en kısa sürede sigorta şirketine başvurmalısınız. Çünkü sigorta şirketleri, araç sahiplerinin talebi olmadıkça, aracın kaza sonucu değer kaybetmesi ile ilgili tazminat ödemekten kaçınmaktadır. Bu nedenle amortisman konusunda uzman bir avukatın desteği ile konumu itibari ile güçlü sigorta şirketlerine karşı işlemlerinizi takip ederek hak kayıplarınızın önüne geçebilirsiniz.
Araç Değer Kaybı Nasıl Hesaplanır?
Taşıt amortisman hesabı 01.06.2015 tarihinde yürürlüğe giren Karayolları Motorlu Araçlar Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortası Genel Şartları ve eklerinde yer alan yöntemlerle hesaplanmaktadır. Ayrıca, bu hesaplamayı etkileyen bazı faktörler vardır.
- Araç kilometresi
- Marka ve model bilgisi
- Hasar geçmişi ve doğası
- Kusur durumu
- Üretim yılı
- Trafik çıkış tarihi
- Aracın piyasa değeri bu faktörlerden sadece birkaçıdır.
Araç Değer Kaybı Başvurusu Nasıl Yapılır?
- Değer kaybının tazmini kaza tarihinden itibaren 2 yıl içinde talep edilmelidir. Alacağınız zamanaşımına uğramadan önce zararınızın giderilmesini talep ederek zamanaşımının kesilmesini sağlamalısınız. Aksi takdirde haklarınızı kaybetmeniz oldukça olasıdır.
- Araç üzerindeki hasarlı bölge daha önce hasar görmemiş veya yenilenmemiş olmalıdır. Aksi halde amortisman alınamaz.
- Mini onarım ile giderilebilecek basit kaporta, plastik tampon/parça onarımları, cam, radyo/teyp, lastik, hava yastığı, jant, mekanik, elektrik, elektronik ve döşeme aksamı hasarları değer kaybı garantisi kapsamı dışındadır.
- Ağır hasar kaydı olan ve/veya hurdaya çıkan araçlarda oluşan hasarlar için değer kaybı alınmaz.
- Kısa süreli kiralık araçlar, taksiler, minibüsler, test araçları, koleksiyonlar ve antika araçların hasar görmesinden kaynaklanan değer kaybı talepleri ile tekerlekli/paletli ve zırhlı sosyal müdahale araçları, belediye otobüslerinin hasar görmesinden kaynaklanan değer kaybı talepleri, yol süpürücüler, itfaiye araçları kapsam dışında kalmaktadır.
- Motorlu bisiklet kullanımından kaynaklanan hasarlar teminat kapsamı dışındadır.
- Aracın kilometresi 165.000’in üzerinde ise amortisman tazminatı alınmayacaktır.
- Kazada tamamen kusurlu veya diğer sürücüden daha fazla kusurlu olan taraftan değer kaybı talep edilebilir.
Aracınız bir kazaya karışırsa hak kaybı yaşamamak için en kısa sürede sigorta şirketine başvurmalısınız. Çünkü sigorta şirketleri, araç sahiplerinin talebi olmadıkça, aracın kaza sonucu değer kaybetmesi ile ilgili tazminat ödemekten kaçınmaktadır. Bu nedenle amortisman konusunda uzman bir avukatın desteği ile konumu itibari ile güçlü sigorta şirketlerine karşı işlemlerinizi takip ederek hak kayıplarınızın önüne geçebilirsiniz.
Trafik kazaları sonrası aracınızda meydana gelen değer kaybı başvurularında ve değer kaybı tazminatının tazmininde uzman ekibimiz ile sizlere destek oluyoruz. Kısa sürede sonuçlanan bu işlemler uzman ve titiz ekibimiz tarafından takip edilmektedir. 2022 araç amortisman hesabı için gerekli şartlar yukarıda açıklanmıştır. Yukarıda belirtilen telefon numarasından bize ulaşabilirsiniz.