İçindekiler
Fas Şantajı
Fas şantajı olarak bilinen suç türü, diğer görüntülü şantaj suçlarıyla tamamen aynı şekilde işlememektedir, benzerlikleri olduğu kadar ayırt edilecek farklılıkları vardır. Failler, sosyal medyada veya flört veya evlilik sitelerinde sahte profiller oluşturur. Ardından kısa bir sohbetin ardından bu platformlarda tanıştıkları kişileri kandırıyorlar. Ancak Bulgaristan üzerinden yapılan şantaj suçundan farklı olarak Bulgar şantajında Türkçe iletişim sürdürülebilse de, Fas üzerinden işlenen fotoğraf ve video şantaj suçlarında failler genellikle İngilizce ve Fransızca kullanarak iletişimi sürdürür. Nitekim Filipinler şantaj suçunda olduğu gibi bu suç da Türkçe işlenmemektedir. Belli bir görüşmeden sonra şantajcılar, güven ortamı sağlandıktan sonra kurbanı görüntülü görüşme yapmaya ikna eder. Daha sonra kurbanın müstehcen görüntüsünü WhatsApp, Messenger veya Skype programları üzerinden gizlice çekerler. Tıpkı Whatsapp şantaj suçunda olduğu gibi Fas görüntülü şantaj suçunda da Whatsapp üzerinden görüntülü görüşme yapılmakta ve fail kadının soyunma videosu ile mağduru tuzağa düşürmektedir. Bu görüntülü iletişim sırasında gerçek bir görüntü kullanılmaz. Ekranda görünenler video kaydıdır. Bu suç türünde genellikle 212 alan kodu numarası kullanılmaktadır ancak bazen suçta farklı uluslararası numaralar da kullanılmaktadır.
Fas Üzerinden Görüntülü Şantaj
Fas Çeteleri, kişiyi tuzağa çekmek için genellikle oynatma videosu veya programları kullanır. Şantajın en yaygın biçimlerinden biri, bir veya daha fazla kişi tarafından veya aracılığıyla işlenen görüntülü şantaj suçudur. Son yıllarda internet ve akıllı telefon kullanımının artmasıyla birlikte siber suçlarda da ciddi bir artış yaşandı. Birçok uygulama üzerinden insanların birbirleriyle fiziksel olarak konuşmadan iletişim kurabilmeleri, bu siber şantaj suçunun dünyanın farklı yerlerinden insanlara karşı işlenmesine imkan vermektedir. Hedefleri sadece Türkiye değil, farklı ülkelerdeki erkeklerle iletişim kurmaya ve onların bilgilerini almaya çalışıyorlar. Failler genellikle RIA, Bitcoin veya Western Union aracılığıyla ödeme talep eder ve ülke olarak Fas verilir. Daha önce uluslararası yasal takibini yaptığımız bazı yurt dışı şantaj suçlarında ise belirli bir şehir öne çıkıyor.
İnternet Üzerinden Şantaj
Şantaj suçu birden fazla fiil ile işlenebilen bir suçtur. Özellikle günümüzde teknolojinin gelişmesiyle birlikte internet ortamında şantaj suçları daha da artmıştır. Şantaj suçları Skype, Facebook, Instagram, WhatsApp, Snapchat gibi sosyal medya ortamlarında işlenebilmektedir. Videolar, mesaj kayıtları, ses kayıtları gibi birçok belge şantaj aracı olarak kullanılıyor. Şantaj suçları çevrimiçi sosyal medya sitelerinde ve internet sitelerinde işlenebilir. Ayrıca şantaj suçları telefon görüşmeleri üzerinden de işlenmektedir.
Bu tür görüntülü görüşme kaydı ile işlenen suçlar ağırlıklı olarak yurt dışından şantaj şeklinde işlenmektedir. Ayrıca, mağdurun yabancı bir ülkeye para göndermesi, şantajcının mutlaka yabancı bir ülkede olduğu anlamına gelmediğini de belirtmek gerekir. Şantajcı ile şantaj parasını alan kişiler genellikle aynı olmayabilir. Bu suçu işleyen şantajcılara komisyon toplamalarında yardımcı olan ve bazen yurtdışında hatta Türkiye’de alıcılarla işbirliği yapan kişiler olabilir.
Fas Şantajının İşleniş Biçimleri
Bu tür suçlarda şantajcıların kurbanlarını genellikle sosyal medya üzerinden bulduklarını da belirtmek gerekir. Linkedin gibi iş ağları veya Instagram, Facebook gibi sosyal medya ağları üzerinden işlenen şantaj suçları, Facebook şantaj suçu ve dahası Messenger şantaj suçu olarak ön plana çıkmaktadır. Suçun görünümü ne olursa olsun mutlaka uzman desteği alınması gerekmektedir. Çünkü bu suçlarda failler dakiklik içinde çok sayıda kişiye görüntü gönderebilmekte ve Youtube gibi sitelerde yayınlayabilmektedir. Bu itibarla görüntü yayınlamadan basit bir ihbar veya şikayet ile bu suçtan kurtulmak mümkün değildir. Bu nedenle yasal işlem kapsamında olası bir görüntü yayınına karşı internetten içeriğin kaldırılması ve erişimin engellenmesi gerekmektedir.
Mağdurlar için Hukuki Destek
Fas şantajı diğer şantaj suçlarına göre daha çok profesyoneller tarafından işlenmektedir. Bu suçun failleri genellikle rastgele bir hedef seçmezler ve maddi durumu iyi olduğunu düşündükleri kişileri hedef alırlar. Pilotlar, iş adamları, mühendisler, yöneticiler, doktorlar ve diş hekimleri gibi profesyoneller özellikle hedeflenmektedir. Bu tuzağa düşenlerin şantajcılara para göndermesi şantajı durdurmaz aksine arttırır. Bu nedenle bu konudaki tek çözüm profesyonel hukuki destek almaktır.
AVUKAT DESTEĞİ
Randevu almak için çalışma saatleri içerisinde aşağıdaki telefon aracılığı ile ulaşabilir veya aşağıdaki adrese mail atabilirsiniz.