İçindekiler
İfadeye Çağrılmak ve Dikkat Edilmesi Gerekenler
İfadeye çağrılmak günlük hayatta herkesin başına gelebilecek bir durumdur. 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu’nda ve diğer ceza yaptırımlarını düzenleyen özel kanunlarda yüzlerce suç türü bulunmaktadır ve bu suçların faili veya mağduru herkes olabilir. Bununla beraber bu suçların soruşturulmasında ve kovuşturulmasında ifade süreci çok önemlidir ve dikkat edilmesi gereken birçok konu vardır.
İfadeye çağrılmanın ne anlama geldiği, gitmezseniz ne olacağı, ifade sonrası sürecin nasıl işlediği gibi soruları cevaplarken bilmeniz gereken noktaları yazımızda detaylı olarak ele alacağız. Önemli bir konu olduğu için dikkatle okumanızı tavsiye ederiz.
İfade Nedir?
Kişi bir suçun faili veya mağduru olsun, ifadeye çağrılabilir. Bir kişi ifade vermeye çağrıldığında, suçlu olduğunu anlamak gerekli değildir. Bir kişi müşteki veya müşteki ve şüpheli olabilir. Soruşturma kapsamında kolluk görevlileri veya savcılar şüpheliyi dinler ve şüphelinin beyanlarını zapta geçerler. Bu işleme Ceza Muhakemesinde ifade adı verilir.
İfadeye Çağrılmak Ne Anlama Gelir?
Kişi bir suçun faili veya mağduru olsun, ifadeye çağrılabilir. Bir kişi ifade vermeye çağrıldığında, suçlu olduğunu anlamak gerekli değildir. Bir kişi müşteki veya müşteki ve şüpheli olabilir. Başka bir deyişle, ortak bir suç duyurusu varsa, şüpheli-şikayetçinin adı kullanılır. İfade süreci iki yönden çok önemlidir. Birincisi, adam ifadesini verdiğinde, tüm yargılama onun burada söylediklerine dayanıyordu. İtiraf, inkar, kanıt vb. ifadesi ile sağlanır. Kişi, cümle ile gereksiz yere kendisine ihanet ediyor olabilir veya haklıyken kendini haksız bir duruma sokuyor olabilir. Bu nedenle kişinin ifade verirken bir ceza avukatı bulundurması tavsiye edilir. İkinci odak, barışçıl ceza meselesidir. İfadenin ardından, kişi genellikle savcı tarafından tutuklanma veya adli kontrol için bir sulh ceza hakimine sevk edilir. Burada sulh hakimi, zanlının yargılama sırasında tutuklanıp tutuklanmayacağına veya serbest bırakılacağına karar verir.
Bu nedenle burada yapılacak savunma büyük önem taşır. Dolayısıyla ifadeye çağrılmak denildiği zaman avukat yardımı en önemli noktalardandır.
İfade Nasıl Alınır?
İfade ve sorgunun nasıl yapılacağı, Ceza Muhakemesi Kanununun 147. Maddesinde detaylarıyla anlatılmıştır. Madde hükmüne göre, şüphelinin veya sanığın ifadesinin alınmasında veya sorguya çekilmesinde aşağıdaki hususlara uyulması gerekir.
a) Şüpheli veya sanığın kimliği saptanır. Şüpheli veya sanık, kimliğine ilişkin soruları doğru olarak cevaplandırmakla yükümlüdür.
b) Kendisine yüklenen suç anlatılır.
c) Müdafi seçme hakkının bulunduğu ve onun hukukî yardımından yararlanabileceği, müdafiin ifade veya sorgusunda hazır bulunabileceği, kendisine bildirilir. Müdafi seçecek durumda olmadığı ve bir müdafi yardımından faydalanmak istediği takdirde, kendisine baro tarafından bir müdafi görevlendirilir.
d) 95 inci madde hükmü saklı kalmak üzere, yakalanan kişinin yakınlarından istediğine yakalandığı derhâl bildirilir.
e) Yüklenen suç hakkında açıklamada bulunmamasının kanunî hakkı olduğu söylenir.
f) Şüpheden kurtulması için somut delillerin toplanmasını isteyebileceği hatırlatılır ve kendisi aleyhine var olan şüphe nedenlerini ortadan kaldırmak ve lehine olan hususları ileri sürmek olanağı tanınır.
g) İfade verenin veya sorguya çekilenin kişisel ve ekonomik durumu hakkında bilgi alınır.
h) İfade ve sorgu işlemlerinin kaydında, teknik imkânlardan yararlanılır.
i) İfade veya sorgu bir tutanağa bağlanır.
Siber Suçlardan İfadeye Çağrılmak
Siber suçların sizi ifadeye çağırması, bilişim yoluyla işlenmiş bir suç üzerine mümkün olabilir. Günümüzde bilişim teknolojilerinin ve buna bağlı olarak olabilecek ihtimalleri düşünürsek bir çok suç isnadı ihtimal dahilindedir.
Randevu almak için çalışma saatleri içerisinde aşağıdaki telefon aracılığı ile ulaşabilir veya aşağıdaki adrese mail atabilirsiniz.