İçindekiler
Özel Fotoğraf ile Şantaj ve Tehdit
Fotoğraflı şantaj teknolojinin geldiği nokta itibariyle çok farklı şekillerde yapılabilmektedir. Bunlardan ilki, o anda kişinin rızasıyla veya rızası olmadan çekilmiş herhangi bir fotoğrafın daha sonra kişiye şantaj yapmak amacıyla kullanılması olabilir. Ayrıca şantaj mağdurları ile sahte sosyal medya profilleri üzerinden iletişim kurularak, görüşme sırasında kişilerin izinsiz görüntülerinin alınması veya güven kazanılarak gönderilen fotoğrafların şantaj amaçlı kullanılmasıyla da yapılabilir. Şantaj suçunda failin amacı mağduru korkutmak ve ondan maddi menfaat sağlamaktır. Şantaj suçu ile tehdit suçunun farkı, failin amacının kişinin ve mağdurun iç huzurunu bozmak ve bu durumdan maddi çıkar sağlamak olmasıdır.
Özel bir fotoğraf, yalnızca birkaç kişiyle paylaşılan cinsel içerikli bir fotoğraftır. Ayrıca bu fotoğraf, birine yapmak istemediği bir şeyi yapması için şantaj yapmak için maalesef kullanılabilir. Şantaj, genellikle cinsel içerikli fotoğraflarla ilişkilendirilen bir suçtur, ancak daha az kişiyle paylaşılan özel fotoğraflarla da gerçekleşebilir.
Şantajcılar, özel fotoğrafları halka açıklamakla tehdit ederek kurbanlarının istediklerini yaptıkları için suçlu hissetmelerine neden olabilir. Bunu, mağdurların taleplerine boyun eğmeleri ve onlara para vermeleri için yaparlar.
Özel Fotoğraf Şantajı
Özel görüntü şantajcıları, kurbanlarıyla iletişim kurmak için genellikle birden fazla e-posta adresi kullandıkları için takip etmek daha zordur. Ayrıca, telefonlarının internet geçmişinden suçlayıcı mesajları silerek ve potansiyel tanıkların çevrimiçi olarak ne yayınladıklarını görmemeleri için sosyal medya hesaplarını kilitleyerek izlerini örtmekte çok başarılılar. Özel fotoğraflar üzerinden başkalarına şantaj yaptığı için kimseyi adalete teslim etmenin kolay bir çözümü olmadığından, bu suçlularla uğraşırken kolluk kuvvetleri, uzman bilişim avukatları ve teknoloji endüstrisi çözüm için en iyi seçenektir.
Cinsel bir resmi özel olarak paylaşan herkes, olaydan sonra şantaj yapılmasına karşı dikkatli olmalıdır. Birçok suçlu, daha sonra, ödeme yapmazlarsa suçlayıcı fotoğrafları yayınlamakla tehdit ederek bu paylaşılan bilgileri birisine karşı kullanacak. Özel şantajcılar, birden fazla e-posta adresi kullandıkları ve cinsel resimleri beklenenden daha az kişiyle paylaştıktan sonra telefonlarının internet geçmişinden suçlayıcı mesajları sildikleri için kolluk kuvvetlerinin izlemesi zor suçlulardır. Çevrimiçi ortamda mahrem materyal paylaşan herkes, herhangi bir şekilde veya biçimde şantaj veya cinsel şantaj kurbanı olmaktan kaçınmak için adımlar atmalıdır!
Tavsiyeler
Böyle bir durum yaşayan kişi veya kişiler savcılığa veya polis ekiplerine haber vermeli ve suçlular yakalanmalıdır. Bu durumda şantaj yapılan dosyalar şantajcıdan alınır ve imha edilir. Ayrıca şantajın türüne ve yaptıklarına/yapmaya çalıştıklarına göre de ceza verilmektedir.
Ayrıca hukuki danışmanlığınızı üstlenen avukat, müvekkil gizliliğini öncelik alarak müvekkilin her bilgisini sır saklama yükümlülüğü ve etik kurallar çerçevesinde gizli tutacak, yargı makamları dışında üçüncü kişilerle paylaşmayacak ve paylaşılmasına engel olacaktır.
AVUKAT DESTEĞİ
Randevu almak için çalışma saatleri içerisinde aşağıdaki telefon aracılığı ile ulaşabilir veya aşağıdaki adrese mail atabilirsiniz.
Mağdur Olmamak İçin Ne Yapmalı
- Sosyal ağ hesaplarınızdaki gizlilik ayarlarını, hesabınızı yalnızca tanıdığınız kişilerin görüntüleyebilmesi için güncelleyin.
- Profillerinize hassas, özel veya gizli bilgilerinizi eklemeyin.
- Çevrimiçi tanışma sitelerini kullanıyorsanız, her iki tarafın da gerçek e-posta adreslerini gizleyen bir hizmet kullanarak, olası tarihleri görüntüleyebileceğiniz siteleri seçin.
- Tanışma sitelerinde, gerçek adınızı kullanmayan ayrı bir e-posta hesabı oluşturun.
- Rahatsız edici ve sahtekar kullanıcıların sizinle daha fazla iletişim kurmasını engelleyin ve onları kötüye kullanım butonunu kullanarak bildirin.
- Bu tür bir dolandırıcılığın kurbanı olursanız, şantajcının taleplerine yanıt vermeyin, konuyu polise ve ilgili sosyal ağ sitesine bildirip şikayette bulunun.
- Herhangi biri tarafından bu tip şantajlar sonucunda haksız bir ödemeye yaptıysanız derhal bankanızla, emniyet güçleriyle ve diğer yetkili mercilerle iletişime geçin.
Yurtdışından Fotoğraf Şantajı
Yurtdışından şantaj yapan çetelerin menşei genellikle Fas (Morocco) ve Bulgaristan olarak bilinir. Genellikle aktif oldukları yerler Tinder, Linkedin ve benzeri sosyal medya arkadaşlık siteleridir . Bu uygulamalarda, diğer kişiden kendi videolarını yayınlayarak soyunmasını isterler. Sosyal medya hesaplarındaki arkadaş listelerinin sonundaki şantaj başladığında, kişi zaten kopyalanmış demektir.
Rıza ile Verilen Fotoğraflarla Şantaj Yapılması
Mağdur, özel hayatıyla ilgili veya müstehcen içerik barındıran fotoğrafları vermeyi kabul etse dahi şantaj suçu oluşur. O halde önemli olan fotoğrafın ya da görüntünün nasıl elde edildiği değil, şantaj amacıyla kullanılıp kullanılmadığıdır. Dolayısıyla istismarcı ile mağdurun fotoğrafının paylaşılması şantaj suçunu engellemez.
Görsel Tarama Desteği
Şantaj mağdurlarına hukuki destek sağlayan büromuz, özel görüntülerin internete sızmaması ve sızdırılması durumunda kaldırılması için hukuki hizmetler de vermektedir. Hukuk büromuz, web’deki hassas ve özel içeriği tespit etmek için web’i gerçek zamanlı olarak tarayan kapsamlı, 7/24 dijital risk izleme sunar. Özel görüntülerin yayınlandığı kanalları bulmak için kullandığımız bir diğer yöntem ise özel bir yazılım ile ters görüntü arama/tarama yapmaktır. Bu sayede mağdurun adı kullanılmadan yapılan paylaşımları tespit etmek mümkün oluyor.
Yurt dışından birisi fotoğraflarımı kullanarak bana iantaj yapıyor. Ne yapmalıyım.
Telefon numaralarımız iletişim sayfasında mevcuttur.