İçindekiler
İnternet Üzerinden Tehdit ve Şantaj Suçu
İletişim araçlarının artması ve internetin yaygınlaşması ile birlikte internet üzerinden meydana gelen tehdit ve şantaj suçların sayısında artış görülmektedir. Pek çok insan, fotoğraf, video, özel yazışmaların, görüntülü konuşmaların kaydedilmesi ve internetteki sosyal ağlar aracılığıyla ifşa edilmesi yoluyla şantaj mağduru olmaktadır.
Bu durumlarda, şantaj suçunun mağduru, adli yardım şikayetinde bulunmak ve cezai kovuşturma başlatmak için yasal avantaja sahiptir. Şantaj mağduru uzman bir avukat ve delili oluşturan unsurlar yardımıyla en kısa sürede savcılığa suç duyurusunda bulunmalıdır. Hukuki danışmanlığınızı üstlenen avukat, müvekkil gizliliğini ön planda tutarak, gizlilik yükümlülüğü ve etik kurallar çerçevesinde müvekkilin her türlü bilgisini gizli tutacak, adli merciler dışında üçüncü kişilerle paylaşmayacak ve müvekkiline ait her türlü bilgiyi gizli tutacak nitelikte olmalıdır.
İnternet ve sosyal medya kullanan herkesin başına gelebilecek bu durum, Türk ceza kanununda şantaj suçu ve tehdit suçu kapsamında suç olarak tanımlanmaktadır. İnternet üzerinden şantaj ile yaşanan mağduriyetlerden evvel suçun unsurlarından ve cezasından bahsetmek daha doğru olacaktır.
Tehdit ve Şantaj Suçu
Tehdit (TCK md.106) ve şantaj (TCK md.107) benzer ve bazen karıştırılan suçlardır. Her iki suç türünde de kişi korkutulmaktadır ve tehdit altındadır. Tehdit suçu mağduru vücuduna veya cinsel dokunulmazlığına, malına saldıracağını söyleyerek korkutmak için işlenen bir suç iken, şantaj suçunda haksız menfaat elde etme veya birisini yapmaya veya yaptırmamaya zorlama kastı vardır. Diğer bir fark ise, şantaj suçunda kişinin onurunu veya haysiyetini ortaya çıkarma veya inkar etme riskinin bulunmasıdır. Dolayısıyla şantaj suçu, tehdit suçunun özel bir boyutu olarak karşımıza çıkmaktadır.
İnternet Üzerinden Tehdit Suçunun Cezası
Her şeyden önce tehdit ve şantaj suçtur, tehdit ve şantaja nerede ve ne şekilde olursa olsun taviz verilmemeli ve bu kişilere karşı profesyonel destek alınmalıdır. Aksi takdirde, verilen tavizler ve zaman başka sorunlar ortaya çıkacaktır.
Türk Ceza Yasasında basit tehdit suçunun cezası 6 aydan 2 yıla kadar hapis cezası olup eğer tehdit malvarlığına yönelik ise 6 aya kadar hapis veya adli para cezasıdır. Tehdit suçunun soruşturulması ise şikayete tabidir.
İnternet Üzerinden Şantaj Suçunun Cezası
Şantaj suçunun cezası ise “bir yıldan üç yıla kadar hapis ve beş bin güne kadar adli para cezası” olarak düzenlenmiştir ve bu suçun soruşturulması için şikayet aranmamıştır.
İnternet Üzerinden Video Şantajı
Bilişim teknolojilerinin gelişmesiyle birlikte en sık karşılaştığımız suçlardan biri de görüntülü şantaj dediğimiz olaydır. Sosyal medyadaki sohbet programlarında, kişilerin çıplak veya uygunsuz fotoğraf ve videoları görüntülü konuşma sırasında kaydedilmekte, ardından internet üzerinden bu görüntülerin ifşa edileceği tehdidi ile para talep edilerek veya uygunsuz başka taleplerde bulunularak şantaj yapılmaktadır.
Online Şantaj
Çoğu şantaj suçları bilindiği üzere internette sosyal ağlar aracılığıyla Facebook, Twitter, Whatsapp ve Instagram gibi sitelerde ve platformlarda işlenmektedir. Şantaj ise genellikle şantaj örgütlerinin mağdurun kişisel bilgilerini izinsiz olarak alması ile başlayıp, mağdurdan maddi yarar edinmek için bu bilgi ve görüntüleri internette yayacağı tehdidi ile ortaya çıkmaktadır. Bazı durumlarla önü alınamaz bir yayılma da söz konusu olabilmektedir. Bu mağdurun sosyal durumu, ekonomik durumu ve bilgi birikimiyle de orantılıdır.
Video şantajının kurbanları, son zamanlarda yaygın olarak inanıldığı gibi genç kadınların aksine, yaşlı veya orta yaşlı erkeklerdir. İnsanların evli olduğu gerçeği de şantajcılar tarafından suistimal edilen verilerdir. Ancak belli bir farkındalığa sahip mağdurlar olabileceği gibi internet teknolojilerinden tamamen habersiz ve aşina olmayan, şantajcılara para göndermeyi kabul eden veya birbirleriyle saldırgan iletişimde bulunan mağdurlar da olabilir. Şantajcılara para gönderenler sonsuz ekonomik sömürü ile karşı karşıya kalabilirler.
Skype, Whatsapp ve Messenger Üzerinden Video Kaydıyla Şantaj
Şantaj, birinin duygularından ya da bilgisizliğinden faydalanarak onlardan para ya da başka şeyler sızdırma uygulamasıdır. Şantaj yüzyıllardır var, ancak modern zamanlarda genellikle ahlaksız olarak kabul ediliyor. Birçok ülke şantajı suç saymıştır, ancak çoğu hukuk sistemi bunu mağdur tarafından ele alınması gereken özel bir mesele olarak görmektedir.
Görüntülü Konuşma Kaydıyla Video Şantajı
Şantajcılar, sahip oldukları tehlikeli videoları bilgileri veya rızası olmadan çevrimiçi olarak yüklemekle tehdit ederek internet üzerinden herkese şantaj yapmak için video kaydını kullanabilirler. Alternatif olarak, kendilerine karşı işledikleri suçların kanıtı olarak bu kayıtları çevrimiçi olarak göndermekle tehdit etmeden önce, kendileri ve kurbanları arasındaki görüşmeleri gizlice kaydedebilirler.
Yukarıda bahsedildiği gibi, internet dolandırıcılığı veya paylaşılan özel videolar aracılığıyla şantajlar gerçekleşebilir; bununla birlikte, insanlar bilmeden bir cep telefonu veya web kamerası aracılığıyla cinsel temalı mesajlar göndererek, niyetleri olmadan cinsel içerikli mesajlara katıldıklarında da ortaya çıkabilirler. Her halükarda, sürekli mağduriyet, kara listeye alınan kişilerin sevdiklerini, eğer orada olmak istemeden birinin kara listesine girerlerse, o kişi ile zorbalık yapılan kişi arasında bir şey olması gerektiğine inanmaya yönlendirir!
Yurtdışından Video Şantajı
Yurt dışına şantaj veya yurt dışından şantaj Türkiye dışındaki kişilerin şantaj suçunu işlediği durumdur.
Yani yabancı bir ülkede failin Türkiye’de mağdura karşı suç işlemesidir. Yabancı bir ülkeden şantaj yapma suçu genellikle internet üzerinden veya görüntülü görüşme kaydı yoluyla işlenir. Şantaj türlerinin en yaygın versiyonlarından biri, bir veya birden fazla kişi tarafından veya aracılığıyla işlenen video şantajı suçudur. Son yıllarda internet ve akıllı telefon kullanımının artmasıyla birlikte bilişim suçlarında keskin bir artış olmuştur. Kişilerin birçok uygulama üzerinden birbirleriyle fiziksel olarak görüşmeden görüntülü iletişim kurabilmeleri, bu siber şantaj suçunun dünyanın farklı bölgelerinden kişilere karşı işlenmesine olanak sağlamaktadır.
Şantaj Suçu Mağduru Ne Yapmalı
Şantaj yapan kişiye para göndermek asla sorunu çözmeyecektir. Çünkü bilindiği gibi suçlular örgüt şeklinde çalışmakta, kişisel ve mahrem veriler ile insanlardan para istemekte, para yollamanız halinde de görüntüleri silmek yerine internet ortamlarında paylaşmaktadırlar. Sınırsız bir şekilde kopyalanabilen görüntü ve verinin yayılmayacağından da olmanız mümkün değildir. Ayrıca şantajcıların para isteklerinin ardı arkasının kesilmediğini, yüzde yüze yakın oranda devamının geldiğini görmekteyiz.
Özel görüntülerin paylaşılmasını engellemek ilk ve öncelikli amacınız olduğu için en hızlı şekilde şantaj konusunda tecrübeli bir avukata danışmanız en isabetli çözüm olacaktır.
Zaten destek istediğiniz bir çok sosyal paylaşım platformu da size bir avukat ile çalışmanızı tavsiye edecektir. Şantaj suçunda tercih etmeniz gereken avukat ise sizi ve yakınlarınızı tanımayan, bu tip bilişim suçlarında uzmanlaşmış olan gizlilik ve sır tutma yükümlüğüne uyacağından şüphe duymayacağınız biri olmalıdır.
İnternet yoluyla şantaj suçu
İnternet yoluyla şantaj suçunda avukat, şantaj danışmanlığı, kişisel ve mahrem içeriklerin takibi, yayılmasının önlenmesi, varsa kaldırılması, dava ve yasal süreç takibi işlerinde çok yönlü çalışır ve çalışmalıdır.
İnternet üzerinden mahrem görüntü ve video şantajı suçunun işlenmesinde en sık kullanılan programlar Whatsapp, Telegram, Skype ve Facebook Messenger programlarıdır. Bilindiği üzere bu programlarda, hem görüntülü hem de sesli konuşma ile iletişim sağlanmaktadır ve bu da şantajcıların kullanabileceği seçeceklerdir.
Telegram Üzerinden Mahrem Görüntü Şantajı
Telegram, Ağustos 2013’te yayın hayatına başlamış olan çoklu platform desteği sunan, güvenli anlık mesajlaşma servisidir. Telegram istemcileri hem mobil hem de masaüstü sistemleri için mevcuttur. Diğer şantaj türlerine benzer şekilde telegram üzerinden de şantaj suçu yaygın olarak işlendiği gibi bu platformun güvenliği denetimi daha zayıf olduğu için suç çeteleri tarafından daha yaygın olarak kullanılmaktadır.
Messenger Mahrem Görüntü Şantajı
Messenger mahrem görüntü şantajı, sıklıkla sahte facebook profilleriyle yapılan özel konuşma ve görüntü paylaşımlarının kaydedilmesi sonucu yine mağdurun facebook hesabındaki yakınlarına gönderilme tehdidi ile yapılmaktadır.
Facebook Mahrem Görüntü Şantajı
Facebook mahrem görüntü şantajı, sıklıkla sahte facebook profilleriyle whatsapp veya messenger üzerinden yapılan özel konuşma ve görüntü paylaşımlarının kaydedilmesi sonucu yine mağdurun facebook hesabındaki yakınlarına gönderilme tehdidi ile yapılmaktadır.
AVUKAT DESTEĞİ
Randevu almak için çalışma saatleri içerisinde aşağıdaki telefon aracılığı ile ulaşabilir veya aşağıdaki adrese mail atabilirsiniz.
Görsel Tarama Desteği
Şantaj mağdurlarına hukuki destek sağlayan büromuz, özel görüntülerin internet ortamında yayılmasını önlemek ve sızmalarını ortadan kaldırmak için hukuki hizmetler de vermektedir. Hukuk büromuz, web’deki hassas ve özel içeriği tespit etmek için zamanında web’i tarayan kapsamlı 7/24 risk izleme sunmaktadır. Özel görüntülerin nerede yayınlandığını bulmak için kullandığımız diğer bir yöntem özel yazılımla ters görüntü arama/analiz yapmaktır. Bu sayede kurbanın adını kullanmadan yayınlananları tespit etmek mümkündür. İşbu hizmeti sunarak çözüm ortaklarımız ve diğer yetkin kişilerle ekip halinde çalışarak kesin çözüm üretme odaklı hareket etmekteyiz.
Gizlilik
Avukatlık mesleğinin en önemli etik ilkelerinden biri gizlilik olup, hukuk büromuz; 1136 sayılı Avukatlık Kanunu ile belirlenen gizlilik ve sır saklama ilkesini büyük bir özen ve hassasiyet göstererek uygulamaktadır. Bununla beraber ofisimiz, müvekkillere ait bilgi, belge ve verileri sır tutma yükümlülüğü ve veri sorumluluğu kapsamında gizli tutmakta, üçüncü kişilerle ve kurumlarla hiçbir durumda ve hiçbir şekilde paylaşmamaktadır. Bu bağlamda ofisimiz, dava dosyaları ile ilgili sır saklama yükümlülüğüne uyulacağını yazılı olarak da ilke edinmiştir.
Ayrıca www.internetteguvendekalin.com platformu 18 yaşından küçük çocuklarla ilgili içeriklerde olarak, sosyal sorumluluk projesi kapsamında içeriklerin kaldırılmasında ücretsiz olarak danışmanlık hizmeti vermektedir.
Fotograflarimla santaj yapiyor bana yardım edin.