İçindekiler
İnternetten veya Sosyal Medya Üzerinden Şantaj Suçu
Şantaj, birinden para veya diğer değerli eşyaları zorla almayı amaçlayan bir eylemdir. Bu, gerçek hayatta, gerçek mağdurlarla, internette veya sosyal medyada meydana gelebilecek bir suçtur. Birçok insan şantajcıların yalnızca zenginleri hedef aldığını düşünür, ancak herkese şantaj yapılabilir. Siber suçlular için rüşvet genellikle para veya gizli bilgi biçimindedir.
Şantaj suçu, kurbanlarınızdan şantaj yapmak için interneti ve sosyal medyayı kullanmaktır. Genellikle biri eşinin kendisini aldattığından şüphelendiğinde başlar. Öfkelerini ve şüphelerini bir web tarayıcısı, e-posta hesabı veya mesajlaşma uygulaması aracılığıyla web’den çıkarırlar. Potansiyel kurbanları çevrimiçi olarak ararlar ve kamuya açık olma tehdidi altında parayı teslim etmelerini sağlamak için duygularını kullanırlar. Bir hedefin telefon numarasına ve e-posta adresine sahip olduklarında, o kişiyle doğrudan Facebook, Twitter veya Instagram gibi sosyal medya siteleri aracılığıyla iletişim kurabilirler. Mağdurlar, partnerleriyle yaşadıkları bir sorunla ilgili yardım teklif eden bir arkadaş oldukları iddiasıyla kandırılarak şantajcılarına suçlayıcı mesajlar göndermeleri için kandırılırlar. Mağdurlar bu yardımı kabul ettiğinde, suçluya, kolluk kuvvetleri tarafından suça yakalanmadan onlardan nasıl zorla para alınacağını planlamak için zaman verir. Şantajcılar genellikle İnternet’i potansiyel kurbanları, yalnızlık veya depresyon gibi duygusal açıkları arayan çevrimiçi aramalar yoluyla belirlemek için kullanır. Ayrıca potansiyel hedefleri bulmak için Facebook gibi sosyal medya sitelerini ve kurbanlarıyla benzer geçmişleri ve ilgi alanlarını paylaşan arkadaşlarını ve aile üyelerini kullanıyorlar. Hatta bazı potansiyel hedeflerle, tam olarak kendileri gibi aşkı arayan birini buldukları çevrimiçi tanışma siteleri aracılığıyla temasa geçilir. Hedef alınan kişiler bir şantajcıyla görüşmeyi kabul ettiklerinde, genellikle tenha bir yere giderler ve anlaşmadan çekilmeye çalışırlarsa kanun uygulayıcıları ile karşı karşıya kalırlar. Bazı şantajcılar suçlarını filme alır, böylece bu suçlar daha sonra bildirilirse kolluk kuvvetleri onlara karşı kanıtları görmezden gelemez.
Çevrimiçi Şantaj Nedir?
Sosyal medyada veya çevrimiçi ortamda şantaj suçu, facebook’ta paylaşım, Twitter’da tweetleme veya WhatsApp’ta mesaj gönderme, sesli ve görüntülü görüşme yapma gibi farklı çevrimiçi platformlarda ve farklı şekillerde işlenebilmektedir. Örneğin WhatsApp’ta sesli mesaj gönderen ve “benimle olmazsan çıplak fotoğraflarını instagram ve facebook’ta yayınlarım” diyen bir kişi şantaj suçunu işlemiş olur.
Instagram, facebook, twitter, telgraf, WhatsApp vb. İnternet üzerinden e-posta (e-posta) gönderme gibi birçok yöntemle işlenebileceği gibi, uygulamalar ve sosyal medya hesapları üzerinden de işlenebilmektedir.
Çevrimiçi şantajın soruşturulması ve kovuşturması şikayet gerektiren bir suç değildir. Soruşturma savcılık tarafından yürütülür. Şikayet sunulduktan sonra şikayetin reddedilmesi, şantaj için açılan kamu davasının reddine yol açmaz.
İnternet veya sosyal medya üzerinden yapılan şantajın zaman aşımı süresi 8 yıldır. Failin ve fiilin bilinmesinden itibaren 8 yıl içinde fail hakkında soruşturma açılmazsa, suç zamanaşımına uğrar.
Blacmailers, işte veya okulda sizin hakkınızda dedikodu yapmak veya arkanızdan dedikodular yaymak için suçluluk gezileri yoluyla kendiniz hakkında kendinizi kötü hissetmenizi sağlayarak empatinizden yararlanabilir. Bu, kendinizi yeterince kötü hissetmenize neden olur ve suçlunun istediği bilgileri göndermeyi kabul edersiniz, böylece başkaları da kendileri hakkında kötü hissetmez. Bazı şantajcılar, hemen işbirliği yapmazlarsa kurbanlarına karşı yasal işlem başlatmakla tehdit bile edebilirler – bu nedenle, sosyal medya veya İnternet aracılığıyla şantaj yapılan herkesin bu suçları görmezden gelmek yerine yerel kolluk kuvvetleri kanallarını kullanarak derhal bildirmesi hayati önem taşır. Kendi başına uzaklaştı çünkü hiç kimse, ilk önce kendisinde bir sorun olduğunu hissetmeden bu durumlardan fayda sağlamaz – çünkü tıpkı yasal işlemle karşı karşıya kalan herkes gibi, bu kurban da kendisine karşı yapılan taleplere uymazsa işini kaybedebilir. Tüm yasal yollar kolluk kuvvetleri tarafından tüketildikten sonra kendisine karşı uygulanabilir herhangi bir suçlamayla karşı karşıya kalmaktan – cinayet gibi daha ciddi suçların ne kadar kolay bir şekilde suçlanabileceği göz önüne alındığında, bu tür davaları ellerinde istemiyorlar. suç onun emriyle işlenmiştir, yani “ortaklıkla suçluluk”, burada onun ortak seçimi – adı açıklanmayan ancak yine de bilinen – olur. Bu çağrışım, arkasından söylenenleri duymuş olabilecek başkaları tarafından duyurulduğunda, o kişinin kendisi ile eşanlamlıdır, bu onun tek başına yeterince kötü görünmesine neden olur, ya da hiç kimse onun tatsız çağrışımlarını alenen vurgulamaz, çünkü bu şeyler o zaman daha doğru hale gelir. Daha önce, bu şeylerle bağlantılı olarak, kendi isteğiyle bunu yapan (arkasından söylenenlerin ona bu şekilde adlandırılmasına izin vererek – bu nedenle kendisini adlandırarak) alenen bir şekilde isimlendirildikten sonra, o zamandan beri o kadar da masum görünmüyor çünkü o kadar da masum görünmüyor. bunu yaparken ne yaptığını biliyor ki bu, kendisini suçlu ya da suçlu gösteren tüm bunlar göz önüne alındığında akıllıca görünmüyor.
İnternet Üzerinden Şantaj Suçu Nasıl İşleniyor?
Geçmişte, şantajcılar kurbanlarını zorlamak için mektuplar veya telefon görüşmeleri kullandılar. Ancak bu yöntemler, internetin ve cep telefonlarının iletişim için artan kullanımının ışığında artık geçerliliğini yitirmiştir. Herkes kurbanıyla iletişim kurmak için İnternet veya cep telefonu kullanarak şantaj yapabilir.
Şantaj genellikle eşiniz, iş ortaklarınız veya arkadaşlarınız gibi tanıdığınız kişiler tarafından yapılır. Sizinle ilgili gerçekleri bilen ancak sizinle hiçbir kişisel bağlantısı olmayan yabancılar tarafından da yapılabilir. Birisi sizinle ilgili bazı özel bilgileri (adınız, adresiniz, telefon numaranız ve e-posta adresiniz) biliyorsa ve sizi internette utanç verici bir şey yapmaya zorlamak için kullanıyorsa, şantaj kurbanı olabilirsiniz. Tanıdığınız birinden para veya başka bir iyilik talep edene kadar bu bilgilerin kamuya açıklandığını bile bilmiyor olabilirsiniz. Bu şekilde şantaj, diğer suçlara benzer, çünkü başkalarının zorlanmasına yol açan özel gerçeklerin ifşa edilmesini içerir. Şantajcılar tarafından kullanılan iki popüler teknik, kötü amaçlı yazılım ve kimlik avı dolandırıcılığıdır. Kötü amaçlı yazılım, bilginiz olmadan cihazınıza bulaşan ve web tarayıcısı aramalarını belirli web sitelerine yönlendiren bir yazılımdır. Ayrıca, kullanıcı tereddüt etmeden veya reddetmeden para hemen verilmediği sürece belirli web sayfalarına erişimi engeller. Kimlik avı dolandırıcılığı, bankalar veya ödeme işlemcileri gibi meşru şirketler gibi davranan ancak doğrulama amacıyla kişisel bilgi isteyen kişiler tarafından gönderilen e-postaları içerir. İstenen veriler genellikle tam adları, adresleri, telefon numaralarını ve/veya banka hesabı ayrıntılarını içerir, böylece ödemeler çevrimiçi bankacılık sistemleri aracılığıyla veya başkasının adına ödenecek fiziksel çekle yapılabilir. Mağdurlar, e-postalarını düzenli olarak kontrol etmedikleri veya çevrimiçi olduklarında yeterince hızlı yanıt vermedikleri için genellikle ilk başta farkına varmadan İnternette şantaj mağduru olurlar. Bir şantajcı bu geciktirme taktiğini kullanır, böylece taleplerini kurbanın kendisine e-posta veya cihazlarındaki metin mesajları aracılığıyla iletmeden önce kurbanın cihazları üzerinde kontrol sahibi olabilir. Bu yaklaşım, hedefe karşı harekete geçmeden önce zorlama için gereken süreyi sınırladığı için, şüpheli şantajcılarla zaten yakın ilişkileri olan kişilerle ilgilenirken en iyi sonucu verir. Sosyal medya web siteleri de dahil olmak üzere çeşitli kaynaklardan gerekli tüm veriler elde edildikten sonra, şüpheli suçlular, para, mülk tapuları veya diğer işbirliği biçimlerine uymalarını sağlamak için çeşitli araçlar kullanarak seçtikleri hedeflere karşı genellikle ani bir saldırı başlatır.
Tanıdıkları birinin özel hayatına girmesine izin veren ve daha sonra maruz kalma tehdidi altında kendilerini garip bir durumda bulan herkes İnternet şantajının kurbanı olabilir düzenli olarak e-posta, kısa mesaj ve sosyal medya platformları aracılığıyla temas kurarak duygusal sıkıntıya neden olacak ve şantaj girişimlerine yol açabilecek uygunsuz gerçeklerden. Mağdur olmaktan kaçınmak için, tanıdığınız kişilerle çevrimiçi iletişim kurarken her zaman dikkatli olun, çünkü suçlular, erişiminizi kazandıktan sonra doğrudan iletişimin yanı sıra gecikme taktikleri yoluyla sizden istediklerini gasp etmek için ellerindeki her fırsatı kullanacaklardır.
İnternetten Şantaj Suçunun Yaygın İşleniş Biçimleri
Çevrimiçi veya sosyal medya şantaj suçları çok farklı şekillerde ve çeşitli uygulamalarla işlenebilmektedir. Sosyal medya veya internet üzerinden mağdura kelime, yazı, fotoğraf, video, ses vb. şantaj yapılabilir. Sosyal medya veya şantaj için kullanılan çevrimiçi bir araç önemli değil. Şantaj suçu oluşturan bir fiilin gerçekleştirilmesi önemlidir.
Bir şantaj suçu genellikle internette şu şekilde işlenir:
- Sosyal medya hesapları üzerinden paylaşarak,
- E-posta (e-posta) gönderme,
- Whatsapp / Telegram mesajları, Whatsapp / Telegram gruplarına gönderilen mesajlar, Whatsapp / Telegram üzerinden görüntülü ve sesli aramalar,
- İnternet sohbetleri,
- Instagram, twitter, facebook vb. sosyal medya hesaplarından DM (Direct Message) mesajlaşma.
AVUKAT DESTEĞİ
Randevu almak için çalışma saatleri içerisinde aşağıdaki telefon aracılığı ile ulaşabilir veya aşağıdaki adrese mail atabilirsiniz.
Görsel Tarama Desteği
Şantaj mağdurlarına hukuki destek sağlayan büromuz, özel görüntülerin internet ortamında yayılmasını önlemek ve sızmalarını ortadan kaldırmak için hukuki hizmetler de vermektedir. Hukuk büromuz , web’deki hassas ve özel içeriği tespit etmek için zamanında web’i tarayan kapsamlı 7/24 risk izleme sunmaktadır. Özel görüntülerin nerede yayınlandığını bulmak için kullandığımız diğer bir yöntem özel yazılımla ters görüntü arama/analiz yapmaktır. Bu sayede kurbanın adını kullanmadan yayınlananları tespit etmek mümkündür. İşbu hizmeti sunarak çözüm ortaklarımız ve diğer yetkin kişilerle ekip halinde çalışarak kesin çözüm üretme odaklı hareket etmekteyiz.
Gizlilik
Avukatlık mesleğinin en önemli etik ilkelerinden biri gizlilik olup, hukuk büromuz; 1136 sayılı Avukatlık Kanunu ile belirlenen gizlilik ve sır saklama ilkesini büyük bir özen ve hassasiyet göstererek uygulamaktadır. Bununla beraber ofisimiz, müvekkillere ait bilgi, belge ve verileri sır tutma yükümlülüğü ve veri sorumluluğu kapsamında gizli tutmakta, üçüncü kişilerle ve kurumlarla hiçbir durumda ve hiçbir şekilde paylaşmamaktadır. Bu bağlamda ofisimiz, dava dosyaları ile ilgili sır saklama yükümlülüğüne uyulacağını yazılı olarak da ilke edinmiştir.
Ayrıca www.internetteguvendekalin.com platformu 18 yaşından küçük çocuklarla ilgili içeriklerde olarak, sosyal sorumluluk projesi kapsamında içeriklerin kaldırılmasında ücretsiz olarak danışmanlık hizmeti vermektedir.