Siber Zorbalığın Yükselişi ve Kişisel Hakların İhlalleri

İnternette Siber Zorbalığın Yükselişi ve Kişisel Hakların İhlalleri

Siber zorbalık, çevrimiçi olarak gerçekleşen bir zorbalık biçimidir. Son yıllarda zemin kazanan birçok yeni sosyal medya trendinden biridir. Çevrimiçi zorbalık, onu deneyimleyen insanlar için çok zararlı olabilir. Bilgisayar, cep telefonu ya da tablet kullanılarak gerçekleştirilen bir taciz şeklidir. Pek çok kişi bu büyüyen eğilimi fark etmeye başladı ve sayısız kişinin hayatını mahvetmesini önlemek için çalışıyorlar.

Siber zorbalık, fiziksel zorbalığın dijital bir versiyonudur. Temelde bilgi teknolojisinin kullanımı yoluyla zorbalıktır. Terim 2010’da ortaya çıktı ve siber ve zorbalıktan türetilen bir İngiliz neolojizmidir. Esasen, siber zorbalık, birinin başka bir kişiye zorbalık yapmak için bilgi teknolojisini kullanmasıdır. İnsanlar bu büyüyen trendi fark etmeye başladılar ve bunun sayısız bireyin hayatını mahvetmesini önlemek için çalışıyorlar.

Fiziksel siber zorbalık genellikle Facebook ve Twitter gibi sosyal ağ sitelerinde gerçekleşir. İnsanlar düzenli olarak başkaları hakkında çevrimiçi olarak incitici yorumlar yayınlar. Bu, birçok sosyal medya kullanıcısını sözde siber zorbalık olayları hakkında yetkililere şikayette bulunmaya yöneltti. Hatta bazı insanlar, siber taciz veya siber taciz olarak bilinen siber zorbalığı kendileri yapacak kadar ileri giderler. Tabii bu sosyal medya siteleriyle sınırlı değil; Zorbalık, e-posta veya metin mesajları yoluyla da gerçekleşebilir. Temelde elektronik iletişime izin veren her şey başkalarına siber zorbalık yapmak için kullanılabilir. Siber zorbalık birçok yönden fiziksel zorbalık kadar zararlı olabilir. Siber zorbalığa maruz kalan kişiler, çevrimiçi olarak hedef alınmayan kişilere göre çok daha sık kaygı ve depresyondan muzdarip olma eğilimindedir. Ayrıca fiziksel olarak zorbalığa uğramayanlara göre daha sık intihar etme eğilimindedirler. Pek çok insan bu büyüyen eğilimi fark etmeye başladı ve sayısız bireyin hayatını mahvetmesini önlemek için çalışıyorlar.

Siber zorbalık söz konusu olduğunda en büyük endişe nedenlerinden biri, erişilebilir bilgi teknolojisinin herkesi nasıl hale getirdiğidir. veri. Siber zorbalar, bir bireyin iletişim bilgileri, fotoğraflar, videolar, eğlenceler ve adresler dahil olmak üzere kişisel bilgilerine nispeten kolaylıkla erişebilir. Bu, çevrimiçi ortamda güçlü konumdaki kişiler için taciz eylemleri gerçekleştirmeyi çok daha kolay hale getirir. Ek olarak, siber zorbalar, özel bilgileri etkilenen kişinin rızası olmadan başkalarıyla kolayca paylaşabilir. Bu, bir bilgisayara veya cep telefonu cihazına erişimi olan herkes için veri hırsızlığını son derece kolaylaştırır.

Siber zorbalık popüler hale geldiğinden beri ilgili büyük bir sorun, geleneksel hendek çekmenin daha çok çevrimiçi zorbalık (kullanarak) haline gelip gelmediği olmuştur. dijital araçlar). Temel olarak, hem okulu terk etme hem de çevrimiçi zorbalığın ortak bir noktası vardır: çevrimiçi veya diğer elektronik kanallar (metinler, sosyal medya gönderileri vb.) aracılığıyla nefret dolu materyalleri dağıtarak başka birini incitmek. Her ikisi de, fiziksel olarak doğrudan etkileşime girmeden bireylere zarar veya sıkıntı vermeyi amaçlayan taciz veya zulüm biçimleridir. Bununla birlikte, fiziksel ve dijital zorbalık biçimleri arasında önemli bir fark vardır: dijital biçimlerin kullanımı kolay ve küresel olarak yayılmış olsa da, fiziksel olarak biriyle fiziksel olarak yüzleşmek, yanlış yapılırsa tehlikeli olabilir (dijital araçlar kullanıyorsanız bu gerekli değildir).

Toplum daha bağlantılı hale geldikçe ve teknolojik olarak geliştikçe, taciz taktikleri de değişmeye devam edecek. Siber zorbalık, pek çok kişinin dikkate almaya ve yeni yasalar ve yönergelerle kafa kafaya mücadele etmeye başladığı yeni bir zorbalık biçimidir. Gelecekte, dijital etkileşimler fiziksel etkileşimler kadar yaygın olacak ve bu da siber zorbalığı iki kişi arasındaki normal günlük çevrimiçi etkileşimler kadar yaygın hale getirecek.

Content Protection by DMCA.com

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir