İçindekiler
Tinder Üzerinden Şantaj
Tinder bir flört uygulamasıdır, uygulamada kişiler gerçek görsellerini ve isimlerini koymakla beraber, geçek olmayan sahte isim ve görsellerle de uygulamada gözükmektelerdir. Tinder ve benzeri uygulamalarda kişiler birbirlerini beğenip eşleşebilir. Bu eşleşmelerin bazıları görüntülü sohbet ardından şantaj ile son bulmaktadir. Tinder üzerinden bir süre sohbet gerçekleştirildikten sonra kişiler birbirlerinin numarasını alıp Whatsapp, Telegram gibi uygulamalarda konuşmalarına devam edebilir, buna ek olarak Instegram, Facebook, Messenger gibi uygulamalara da yönelmektedirler. Tinder üzerinden tuzak kurup başka uygulamalara geçilmesi halinde şantaj suçları diğer uygulamalarda devam eder. Kişiler görüntü paylaşımı yapmakla beraber görüntülü olarak konuşurken izinsiz mahrem görüntüleri çekilebilir. Bunlara ek olarak yazışmalar ekran görüntüsü alınabilir. Bu tarz izinsiz alınan görüntü ve görselleri kullanarak kişiler şantaja uğrar. Şantajcı başından beri sahte profil, isim, fotoğraflar kullanmaktadır.
Tinder Üzerinden Şantaj Suçu
Tinder vb. flört uygulamalarında rasgele insanlarla bağlantı kurmak kolaydır. Bu tarz uygulamalardan tanışıp diğer uygulamalara geçilmesi halinde suç o uygulama üzerinden devam eder, örneğin; Whatsapp üzerinden ilerlerse, “Whatsapp üzerinden şantaj” olarak devam etmektedir. Bu tarz uygulamalar şantajcılar için en rahat uygulamalardan biridir. Kötü niyetli kişiler bu uygulamalar üzerinden şantaj suçu işlerler. Mağdurlar bu durumların ardından maddi ve manevi olarak sıkıntılar çekmektedir. Şantajcılar, mağdurlara bu mahrem görüntüler karşılığında para talep etmektedir, istediklerini alamadıkları takdirde aile yakınlarına, arkadaşlarına iş yerlerinde, site adreslerine bu görselleri atmak suretiyle tehdit ederler.
İletişim teknolojilerinin gelişmesi sonrasında internetin yaygınlaşmasıyla birlikte internette pek çok suçun işlendiğini görmekteyiz. Tüm bu platformlarda iletişim, suç işleme suçlarının da ritme kolaylık sağladığı söylenebilir.
Çoğu şantaj suçları sosyal medya aracılığıyla Twitter ve Instagram gibi sitelerde işlenir. Genellikle şantaj , mağdurun kişisel bilgilerinin iletişime yakın kişiler tarafından izinsiz olarak ele geçirilmesiyle başlar ve bu ve görüntülerin internet ortamında finansal bir güvence elde etmek amacıyla yayılması tehdidi ile ortaya çıkar. mağdura fayda sağlar. Bazı durumlarda, sanal sohbette paylaşılan fotoğraflar ve videolar daha sonra şantaj için kullanılabilir.
Tinder Üzerinden Şantaja Uğrayanlara Tavsiyeler
AVUKAT DESTEĞİ
Randevu almak için çalışma saatleri içerisinde aşağıdaki telefon aracılığı ile ulaşabilir veya aşağıdaki adrese mail atabilirsiniz.
Gizlilik
Avukatlık mesleğinin en önemli etik ilkelerinden biri gizlilik olup, hukuk büromuz; 1136 sayılı Avukatlık Kanunu ile belirlenen gizlilik ve sır saklama ilkesini büyük bir özen ve hassasiyet göstererek uygulamaktadır. Bununla beraber ofisimiz, müvekkillere ait bilgi, belge ve verileri sır tutma yükümlülüğü ve veri sorumluluğu kapsamında gizli tutmakta, üçüncü kişilerle ve kurumlarla hiçbir durumda ve hiçbir şekilde paylaşmamaktadır. Bu bağlamda ofisimiz, dava dosyaları ile ilgili sır saklama yükümlülüğüne uyulacağını yazılı olarak da ilke edinmiştir.