Görüntülü Konuşma Kaydıyla Video Şantajı

Görüntülü Konuşma Kaydıyla Video Şantajı

Görüntülü Sohbet İle Görüntülü Şantaj, İletişim teknolojilerinin kontrolsüz gelişmesi ve internetin yaygınlaşmasıyla birlikte internet üzerinden birçok suç gibi gelişiyor. Bilindiği üzere şantaj suçlarının çoğu internet ortamında sosyal ağlar üzerinden Facebook, Twitter, Whatsapp ve Instagram gibi site ve platformlarda işlenmektedir. Şantaj ise genellikle şantaj örgütlerinin mağdurun kişisel bilgilerini izinsiz olarak elde etmesiyle başlar ve mağdurdan maddi çıkar sağlamak amacıyla bu bilgi ve görüntüleri internet ortamında yaymakla tehdit eder. Bazı durumlarda, kaçınılmaz bir yayılma da meydana gelebilir. Bu, mağdurun sosyal durumu, ekonomik durumu ve bilgisi ile orantılıdır.

Video Şantajı

Video Şantajı, suçluların kurbanlarının bilgisi olmadan kurbanlarının rahatsız edici videolarını kaydettiği bir suç türüdür. Videolar daha sonra şantaj yapılır ve çevrimiçi olarak diğer kurbanlara satılır. Video şantajı, dijital iletişimin doğası gereği uygulanması son derece zor bir suçtur; polis genellikle teknoloji endüstrisinin yardımı olmadan failleri yakalayamaz veya kovuşturamaz.

Pek çok kişi, ceza davalarında videoların kanıt haline gelmesinin iki yolu olduğuna inanır; ilk olarak, telefon veya kamera gibi bir cihaz aracılığıyla herkese açık olarak kaydedilebilirler ve ikinci olarak, Snapchat gibi bir uygulama veya hizmet aracılığıyla özel olarak kaydedilebilirler. Ancak, bu her zaman böyle değildir. Özel bir kayıt uygulaması aracılığıyla tehlikeli bir video oluşturma süreci aslında video şantajıdır – sadece daha önce hiç kimse bu süreci bir suç işlemek için kullanmamıştır. Hatta bazı kişiler kendi hayatlarını isteyerek kayda almışlar ve bu kayıtları başkalarıyla paylaşılmayacağı iddiasıyla internet servis sağlayıcılarına (İSS’ler) sunmuşlardır.

Ancak bu kayıtlar başkaları tarafından görüntülendikten sonra, bu klipler kullanıcılara karşı kolayca şantaj malzemesi olarak kullanılabildiğinden endişeye neden oldu. Şantaj mağdurları genellikle açığa çıkma veya dava edilme korkusuyla polise başvurmaktan korkarlar. Bunun nedeni, çoğu insanın samimi anları başkalarıyla paylaşmanın kabul edilebilir ve hatta faydalı olduğuna inanmasıdır. Bu düşünce tarzı, birçok insanın, bunun sonuçlarını anlamadan yanlışlıkla kendilerini sosyal medyada ifşa etmesine yol açar. Bu kişiler, tehlikeli videolarının farkına vardıklarında, videolarının SnapChat gibi çevrimiçi platformlar aracılığıyla başkalarıyla paylaşılmasını riske atmak yerine bazen çevrimiçi hesaplarını silmeyi tercih ederler.

Video şantajcıları genellikle ağır tehditler kullanırlar, mağdurlar  ise karşı yasal sürece başvurmaktan çoğu durumda çekinirler. Video şantajcıları tarafından kullanılan bazı yöntemler arasında, mağdurlara taleplere uymazlarsa polisin onları bulacağına dair uyarıda bulunmak ve suç ortaklarını ifşa etmeleri karşılığında önce suç duyurusunda bulunmaları karşılığında mağdurları tehdit etmek yer alıyor. Video şantajı son derece ciddi bir sorundur, çünkü önce bu kliplerin daha sonra nereye gideceğini doğrulamadan çevrimiçi samimi anları paylaşan herkesi tehlikeye atar.

Video Şantaj Suçu Mağduru Ne Yapmalı

Şantaj yapan kişiye para göndermek asla sorunu çözmeyecektir.  Çünkü bilindiği gibi suçlular örgüt şeklinde çalışmakta, kişisel ve mahrem veriler ile insanlardan para istemekte, para yollamanız halinde de görüntüleri silmek yerine internet ortamlarında paylaşmaktadırlar. Sınırsız bir şekilde kopyalanabilen görüntü ve verinin yayılmayacağından da olmanız mümkün değildir. Ayrıca şantajcıların para isteklerinin ardı arkasının kesilmediğini, yüzde yüze yakın oranda devamının geldiğini görmekteyiz.

Şantaj mağduru birey, olabildiğince hızlı bir şekilde uzman bir avukatın yardımı ve delil teşkil eden hususlar ile birlikte savcılığa suç duyurusunda bulunmalıdır. Failin yakalanması, şantajın paylaşılmadan ve yayılmadan yakalanması ve şantajın tekrarlanmaması için izlenebilecek en hızlı ve en güçlü çözüm yargı mercilerine başvurmaktır.

Uygun güvenlik önlemleri, samimi anları bilmeden çevrimiçi paylaşmanızı engelleyebilse de, herkes mağdur olabilir. Teknoloji endüstrisi, bu tür kanıtlarla uğraşırken çok fazla güce sahiptir ve teknoloji şirketleri bu cephede onlarla işbirliği yapmadıkça, kolluk kuvvetleri suçlarla etkili bir şekilde mücadele edemez.

Yurtdışından Video Şantajı

Yurtdışı şantajı veya yurt dışından şantaj Türkiye dışındaki kişilerin şantaj suçunu işlediği durumdur.
Yani yabancı bir ülkede failin Türkiye’de mağdura karşı suç işlemesidir. Yabancı bir ülkeden şantaj yapma suçu genellikle internet üzerinden veya görüntülü görüşme kaydı yoluyla işlenir. Şantaj türlerinin en yaygın versiyonlarından biri, bir veya birden fazla kişi tarafından veya aracılığıyla işlenen video şantajı suçudur. Son yıllarda internet ve akıllı telefon kullanımının artmasıyla birlikte bilişim suçlarında keskin bir artış olmuştur. Kişilerin birçok uygulama üzerinden birbirleriyle fiziksel olarak görüşmeden görüntülü iletişim kurabilmeleri, bu siber şantaj suçunun dünyanın farklı bölgelerinden kişilere karşı işlenmesine olanak sağlamaktadır.

Sosyal Medyadan Şantaj

Şantaj suçu en çok sosyal medya aracılığıyla işlenmektedir. Whatsapp, Instagram, Facebook, Youtube, Skype, Raidcall, Discord, Snapchat veya herhangi bir sosyal medya uygulaması tarafından şantaj yapılıyorsa, suç yine de sabittir. Suçun sosyal medyada işlenip işlenmediği önemli değildir.

Instagram Mahrem Görüntü Şantajı

Instagram mahrem görüntü şantajı, sıklıkla sahte hesaplarla yapılan özel konuşma ve görüntü paylaşımlarının kaydedilmesi sonucu yine mağdurun instagram hesabındaki yakınlarının kaydedilmesiyle yapılmaktadır.

Whatsapp Mahrem Görüntü Şantajı

Whatsapp mahrem görüntü şantajı, sıklıkla sahte hesaplarla yapılan özel konuşma ve görüntü paylaşımlarının kaydedilmesi sonucu yine mağdurun facebook hesabındaki yakınlarına gönderilme tehdidi ile yapılmaktadır.

Telegram Mahrem Görüntü Şantajı

Telegram, Ağustos 2013’te yayın hayatına başlamış olan çoklu platform desteği sunan, güvenli anlık mesajlaşma servisidir. Telegram istemcileri hem mobil hem de masaüstü sistemleri için mevcuttur. Diğer şantaj türlerine benzer şekilde telegram üzerinden de şantaj suçu yaygın olarak işlendiği gibi bu platformun güvenliği denetimi daha zayıf olduğu için suç çeteleri tarafından daha yaygın olarak kullanılmaktadır.

Messenger Mahrem Görüntü Şantajı

Messenger mahrem görüntü şantajı, sıklıkla sahte facebook profilleriyle yapılan özel konuşma ve görüntü paylaşımlarının kaydedilmesi sonucu yine mağdurun facebook hesabındaki yakınlarına gönderilme tehdidi ile yapılmaktadır.

Facebook Mahrem Görüntü Şantajı

Facebook mahrem görüntü şantajı, sıklıkla sahte facebook profilleriyle whatsapp veya messenger üzerinden yapılan özel konuşma ve görüntü paylaşımlarının kaydedilmesi sonucu yine mağdurun facebook hesabındaki yakınlarına gönderilme tehdidi ile yapılmaktadır.

Twitter Mahrem Görüntü Şantajı

Twitter mahrem görüntü şantajı, sıklıkla sahte şantajcı profilleriyle whatsapp veya messenger üzerinden yapılan özel konuşma ve görüntü paylaşımlarının kaydedilmesi sonucu mağdurun daha da korkutulması amacıyla twitter üzerinden yapılan paylaşımların bir uzantısıdır.

Şantaj suçunu işleyen kişinin suça konu olan görsel, video ve benzeri materyalleri internet ortamında yayınlaması durumunda bu içeriğin kaldırılması için ivedilikle yasal başvuruda bulunulmalıdır. Kaldırılması talep edilen içerik aynı zamanda ceza davasına konu olacağından bilişim suçları ve cezalandırma konusunda deneyimli bir avukattan hukuki yardım istenmelidir. İnternet üzerinden şantaj yapılması durumunda avukat, şantaj danışmanlığı, kişisel ve gizli içeriklerin takibi, yayılmasının önlenmesi, varsa kaldırılması, dava takibi ve hukuki süreç takibi konularında çok yönlü bir şekilde çalışmalı ve çalışmalıdır.

Hukuki danışmanlığınızı üstlenen avukat, müvekkil gizliliğini ön planda tutarak, gizlilik yükümlülüğü ve etik kurallar çerçevesinde müvekkilin her türlü bilgisini gizli tutacak, adli merciler dışında üçüncü kişilerle paylaşmayacak ve müvekkiline ait her türlü bilgiyi gizli tutacak nitelikte olmalıdır.

AVUKAT DESTEĞİ

Randevu almak için çalışma saatleri içerisinde aşağıdaki telefon aracılığı ile ulaşabilir veya aşağıdaki adrese mail atabilirsiniz.

Hafta içi: 09:00 – 21:00
Cumartesi: 10:00 – 18:00
Telefon: +90 535 376 06 45

Gizlilik

Avukatlık mesleğinin en önemli etik ilkelerinden biri gizlilik olup, hukuk büromuz; 1136 sayılı Avukatlık Kanunu ile belirlenen gizlilik ve sır saklama ilkesini büyük bir özen ve hassasiyet göstererek uygulamaktadır. Bununla beraber ofisimiz, müvekkillere ait bilgi, belge ve verileri sır tutma yükümlülüğü ve veri sorumluluğu kapsamında gizli tutmakta, üçüncü kişilerle ve kurumlarla hiçbir durumda ve hiçbir şekilde paylaşmamaktadır. Bu bağlamda ofisimiz, dava dosyaları ile ilgili sır saklama yükümlülüğüne uyulacağını yazılı olarak da ilke edinmiştir.

Görsel Tarama Desteği

Şantaj mağdurlarına hukuki destek sağlayan büromuz, özel görüntülerin internete sızmaması ve sızdırılması durumunda kaldırılması için hukuki hizmetler de vermektedir. Hukuk büromuz, web’deki hassas ve özel içeriği tespit etmek için web’i gerçek zamanlı olarak tarayan kapsamlı, 7/24 dijital risk izleme sunar. Özel görüntülerin yayınlandığı kanalları bulmak için kullandığımız bir diğer yöntem ise özel bir yazılım ile ters görüntü arama/tarama yapmaktır. Bu sayede mağdurun adı kullanılmadan yapılan paylaşımları tespit etmek mümkün oluyor.

Content Protection by DMCA.com

5 thoughts on “Görüntülü Konuşma Kaydıyla Video Şantajı”

  1. Lütfen bana yardım edin videolu şantaja uğruyorum sadece WhatsApp üzerinden konuştum hep Buğra Bey lütfen görün bana yardım edin bende ayvalıklıyım lütfen beni kurtarın bu işten Allah rızası için yardım edin

  2. Bir kaç ay önce bende tuzaklarına düştüm sabah gidip para gönderecektim sonra araştırmaya başladım ve Avukat Nasuh Buğra Karadağ’ın videolarını izledim anladım ki bunun ardı kesilmeyecek ve şu sözünü unutmadım mağdur burada ilk para yollamakla hata etmeye başlıyor bütün sosyal medya hesaplarımı döndürdüm ajans ile iletişime geçtim bir kaç saat içerisinde hallettiler neredeyse intihar edecekken öyle bir beladan kurtuldum ki Allah onlardan razı olsun bana da ders oldu tövbe ettim şimdi namaza da başladım Allah esirgesin ben bile hala inanamıyorum nasıl böyle bir şey yaptığıma insanın bir anlık gafleti ile her şey sarpasarıyor.

  3. Yurtdışı bir çete tarafından şantaj uygulanıyor bana lütfen yardım edin bana sürekli tehdit ve para istiyorlar ailemle akrabalarimla tehdit ediyorlar intihar eşiğine geldim lütfen yardımcı olun.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir