İçindekiler
Görüntülü Konuşma Kaydı Video Şantajı
Şantaj, bir tarafın diğer tarafa yapmak istemediği bir şeyi yaptırmak için özel bilgileri ifşa etmekle tehdit ettiği bir suç eylemidir. Şantaj, genel olarak bir talep için bilgi veya rüşvet teklif etmek olarak tanımlanır. Bir şantaj mağduru, yasal sonuçlardan kaçınmak için genellikle parasal bir ödeme talep eder. Geçmişte şantaj mektuplar, e-postalar ve diğer yollarla yapılırdı, ancak şimdi çoğunlukla görüntülü aramalar ve uygulamalar aracılığıyla gerçekleştiriliyor.
Şantajda, şantajcı hedefe çevrimiçi bir görüntülü arama yapar ve tehdit eder. Tehdit ise içerik bakımından, cinsel davranıştan vergi kaçakçılığına ve uyuşturucu ticaretine kadar her şey olabilir. Bu suçun etkisi, kişilerin özel bilgilerini rızaları olmadan ifşa etmeyi içerdiğinden yıkıcıdır. Siber şantaj o kadar yaygınlaştı ki, sadece bu amaç için özel uygulamalar geliştirildi. Bu uygulamalar, kullanıcıların hedeflerini bilmeden kolayca video kaydetmelerine olanak tanır. Videoları, şantajcıların istedikleri zaman erişebilecekleri sunuculara yüklerler. Çevrimiçi tehditlerin yanı sıra, telefon görüşmesi kaydı, kurbanlarına büyük zarar veren başka bir şantaj yöntemi haline geldi.
Video Şantajı
Video Şantajı, suçluların kurbanlarının bilgisi olmadan kurbanlarının rahatsız edici videolarını kaydettiği bir suç türüdür. Videolar daha sonra şantaj yapılır ve çevrimiçi olarak diğer kurbanlara satılır. Video şantajı, dijital iletişimin doğası gereği uygulanması son derece zor bir suçtur; polis genellikle teknoloji endüstrisinin yardımı olmadan failleri yakalayamaz veya kovuşturamaz.
Bir şantaj mağduru, yasal sonuçlardan kaçınmak için genellikle parasal bir ödeme talep eder. Geçmişte mektuplar, e-postalar ve diğer yollarla şantaj yapılırken, şimdi daha çok görüntülü aramalar ve uygulamalar aracılığıyla gerçekleştiriliyor.
Şantaj, hem çevrimiçi hem de çevrimdışı uygulamalarda yaygın bir tehdit türüdür. FBI, sosyal medyayı içeren şantaj hakkında bir soruşturma yürüttü ve Kasım 2018’de 17 şüpheliyi Facebook ve Instagram gibi sosyal medya platformlarında politikacıları ifşa etmekle tehdit ettikleri için tutukladı. Bir ay sonra Aralık 2018’de FBI, 27 yaşındaki Daniel Schmitt’i “2019” uygulamasını çalıştırdığı için tutukladı.
Mahrem Görüntü Şantajı Suçu
Teknoloji çağında, birçok kişi FaceTime, Skype ve Google Hangouts gibi görüntülü arama uygulamaları aracılığıyla birbirleriyle iletişim kuruyor. Aslında, popüler sosyal medya platformları, uygulaması aracılığıyla görüntülü görüşmeleri kolaylaştırır. Ancak görüntülü arama yaptığınızda karşınızdaki kişiyle o anki halinizi paylaşmış olursunuz. Buna, film rulonuzdaki utanç verici veya özel içerikler de dahildir. Bu, özel görüntü şantajı veya görüntülü arama kaydı olarak bilinir ve birine şantaj yapmak için kullanılabilir. Bu şekilde iletişim, fikir ve düşünceleri başkalarıyla paylaşmada çok daha verimli hale geldi, ancak aynı zamanda ciddi bir olumsuz sonuç riski de taşıyor.
Görüntülü arama şantajını, kişi kendi görüşmelerini ve paylaşımlarını kaydetmedikçe tespit etmek zordur. başkasıyla çekilen görüntü. Bu, birisine bilgisi olmadan kendinizin taviz veren bir fotoğrafını göndermeye benzer. Kendi aramalarını kayıt altına almanın fark edilmeden yapılması kolay olduğu için bu tür şantajlar oldukça yaygın ve tehlikeli hale geldi. İnsanların ne zaman kaydedildiklerini veya özel görüntülerinin kendilerine karşı nasıl kullanılacağını bilmelerinin hiçbir yolu yok. Hatta bazı insanlar WhatsApp sohbetlerini bile siler, böylece uygulamada video paylaştıklarında hiçbir suçlayıcı kanıt kalmaz. İnsanlar, bu uygulamalar aracılığıyla kendi videolarını paylaşarak, kendilerini başkaları tarafından şantaj yapma riskine sokarlar.
Video Şantaj Suçu Mağduru Ne Yapmalı
Şantaj yapan kişiye para göndermek asla sorunu çözmeyecektir. Çünkü bilindiği gibi suçlular örgüt şeklinde çalışmakta, kişisel ve mahrem veriler ile insanlardan para istemekte, para yollamanız halinde de görüntüleri silmek yerine internet ortamlarında paylaşmaktadırlar. Sınırsız bir şekilde kopyalanabilen görüntü ve verinin yayılmayacağından da olmanız mümkün değildir. Ayrıca şantajcıların para isteklerinin ardı arkasının kesilmediğini, yüzde yüze yakın oranda devamının geldiğini görmekteyiz.
Şantaj mağduru birey, olabildiğince hızlı bir şekilde uzman bir avukatın yardımı ve delil teşkil eden hususlar ile birlikte savcılığa suç duyurusunda bulunmalıdır. Failin yakalanması, şantajın paylaşılmadan ve yayılmadan yakalanması ve şantajın tekrarlanmaması için izlenebilecek en hızlı ve en güçlü çözüm yargı mercilerine başvurmaktır.
Uygun güvenlik önlemleri, samimi anları bilmeden çevrimiçi paylaşmanızı engelleyebilse de, herkes mağdur olabilir. Teknoloji endüstrisi, bu tür kanıtlarla uğraşırken çok fazla güce sahiptir ve teknoloji şirketleri bu cephede onlarla işbirliği yapmadıkça, kolluk kuvvetleri suçlarla etkili bir şekilde mücadele edemez.
Şantaj, birisinin kendisi için bir şey vermediği veya bir şey yapmadığı sürece özel bilgilerini ifşa etmekle tehdit ettiği bir eylemdir. Bu suç türü, finansal kayıtlar, cinsel sırlar vb. kişiler hakkındaki hassas bilgileri ifşa ettiği için çok zararlıdır. Ayrıca, kolluk kuvvetleri, bu kayıtları yapan ve başkalarına şantaj yapmak için çevrimiçi yayınlayanları her zaman takip edeceğinden, ciddi yasal sonuçları da vardır.
Sosyal Medyadan Şantaj
Şantaj suçu en çok sosyal medya aracılığıyla işlenmektedir. Whatsapp, Instagram, Facebook, Youtube, Skype, Raidcall, Discord, Snapchat veya herhangi bir sosyal medya uygulaması tarafından şantaj yapılıyorsa, suç yine de sabittir. Suçun sosyal medyada işlenip işlenmediği önemli değildir.
Instagram Mahrem Görüntü Şantajı
Instagram mahrem görüntü şantajı, sıklıkla sahte hesaplarla yapılan özel konuşma ve görüntü paylaşımlarının kaydedilmesi sonucu yine mağdurun instagram hesabındaki yakınlarının kaydedilmesiyle yapılmaktadır.
Whatsapp Mahrem Görüntü Şantajı
Whatsapp mahrem görüntü şantajı, sıklıkla sahte hesaplarla yapılan özel konuşma ve görüntü paylaşımlarının kaydedilmesi sonucu yine mağdurun facebook hesabındaki yakınlarına gönderilme tehdidi ile yapılmaktadır.
Telegram Mahrem Görüntü Şantajı
Telegram, Ağustos 2013’te yayın hayatına başlamış olan çoklu platform desteği sunan, güvenli anlık mesajlaşma servisidir. Telegram istemcileri hem mobil hem de masaüstü sistemleri için mevcuttur. Diğer şantaj türlerine benzer şekilde telegram üzerinden de şantaj suçu yaygın olarak işlendiği gibi bu platformun güvenliği denetimi daha zayıf olduğu için suç çeteleri tarafından daha yaygın olarak kullanılmaktadır.
Messenger Mahrem Görüntü Şantajı
Messenger mahrem görüntü şantajı, sıklıkla sahte facebook profilleriyle yapılan özel konuşma ve görüntü paylaşımlarının kaydedilmesi sonucu yine mağdurun facebook hesabındaki yakınlarına gönderilme tehdidi ile yapılmaktadır.
Facebook Mahrem Görüntü Şantajı
Facebook mahrem görüntü şantajı, sıklıkla sahte facebook profilleriyle whatsapp veya messenger üzerinden yapılan özel konuşma ve görüntü paylaşımlarının kaydedilmesi sonucu yine mağdurun facebook hesabındaki yakınlarına gönderilme tehdidi ile yapılmaktadır.
Twitter Mahrem Görüntü Şantajı
Twitter mahrem görüntü şantajı, sıklıkla sahte şantajcı profilleriyle whatsapp veya messenger üzerinden yapılan özel konuşma ve görüntü paylaşımlarının kaydedilmesi sonucu mağdurun daha da korkutulması amacıyla twitter üzerinden yapılan paylaşımların bir uzantısıdır.
AVUKAT DESTEĞİ
Randevu almak için çalışma saatleri içerisinde aşağıdaki telefon aracılığı ile ulaşabilir veya aşağıdaki adrese mail atabilirsiniz.
Gizlilik
Avukatlık mesleğinin en önemli etik ilkelerinden biri gizlilik olup, hukuk büromuz; 1136 sayılı Avukatlık Kanunu ile belirlenen gizlilik ve sır saklama ilkesini büyük bir özen ve hassasiyet göstererek uygulamaktadır. Bununla beraber ofisimiz, müvekkillere ait bilgi, belge ve verileri sır tutma yükümlülüğü ve veri sorumluluğu kapsamında gizli tutmakta, üçüncü kişilerle ve kurumlarla hiçbir durumda ve hiçbir şekilde paylaşmamaktadır. Bu bağlamda ofisimiz, dava dosyaları ile ilgili sır saklama yükümlülüğüne uyulacağını yazılı olarak da ilke edinmiştir.