Sosyal Medya Mahrem Görüntü Şantajı

Sosyal Medya Mahrem Görüntü Şantajı

Sosyal medya modern hayatın vazgeçilmez bir parçası haline geldi. Arkadaşlarımız ve meslektaşlarımızla bağlantıda kalmamızı, kendimizi ifade etmemizi ve öğrenmemizi sağlar. Ancak, aynı zamanda şantajcılar için de güçlü bir araçtır. Kişilerle çevrim içi arkadaşlık kurarak, şantajcılar kurbanları hakkında gizlice taviz veren bilgileri keşfedebilirler. Daha sonra bu bilgileri kurbanlarından zorla para almak veya cinsel yönden istismar etmek için kullanabilirler.

Şantaj ise birinin duygularından ya da bilgisizliğinden faydalanarak onlardan para ya da başka şeyler sızdırma uygulamasıdır. Birçok ülke şantajı suç saymıştır, ancak çoğu hukuk sistemi bunu mağdur tarafından ele alınması gereken özel bir mesele olarak görmektedir. Şantaj ciddi bir suçtur çünkü önce izin istemeden insanların zayıflıklarından ve duygularından yararlanır. Bununla birlikte, medya kanalları aracılığıyla gizli bilgilerin ifşa edilmesi gibi şantajın uygulandığı birçok durumda, hukuk sistemleri buna olumlu bakma eğilimindedir, çünkü suçlular da onlara karşı duygusal taktikler kullanmaktadır.

Görüntülü Arama Şantajı

Şantaj suçu, birden fazla hareketle işlenebilen bir suç olup özellikle çağımızda teknolojinin gelişmesi ile şantaj suçunun internet ortamında işlenmesi de artış göstermektedir. Artık Skype, Facebook, Instagram, WhatsApp, Snapchat gibi sosyal medya ortamlarında şantaj suçları işlenebilmektedir. Kişisel ve mahrem (özel) videolar, mesaj kayıtları, ses kayıtları gibi birçok belge şantaj için araç olarak kullanılmaktadır. Şantaj suçları çevrimiçi sosyal medya siteleri ve web sitelerinde işlenebilmektedir. Ayrıca telefon aramaları üzerinden şantaj suçları da işlenmektedir.

Sosyal medya, dünyanın dört bir yanındaki insanları birbirine bağlamak için inanılmaz derecede faydalı bir platformdur, ancak aynı zamanda hem arkadaşlar hem de iş arkadaşları arasında anlaşmazlık ve uyumsuzluk yaymaya niyetli suçlular tarafından da kullanılabilir. Sosyal web platformları, sırları ifşa etme veya hedeflerden ödeme almaya zorlama niyetinde olan suçlular tarafından kötü niyetli olarak kullanıldığında, insanların hayatlarını sonsuza kadar mahvedebilir! Suç grupları, son yıllarda cep telefonları aracılığıyla sıradan insanlar arasında artan internet erişiminden ve evdeki ucuz internet bağlantılarından yararlanarak, bir zamanlar bir sır olan şeyi herkesin bildiği bir şeye dönüştürdü! Bu nedenle, çevrimiçi iletişim kurarken her zaman tetikte olmalıyız, böylece hiç kimsenin kişisel işi, hain yollarla kamuya açık hale gelmez!

Mahrem Görüntü Şantajı

Başka bir kişinin mahrem görüntülerini rızası olmadan paylaşmak bir istismar ve ihlal eylemidir. Görüntüler çevrimiçi olarak veya akıllı telefon veya bilgisayar gibi fiziksel bir ortamda paylaşılabilir. Bu uygulama genellikle “intikam pornosu” veya “mahrem görüntü şantajı” olarak bilinir. Mağdurlar, failden alenen utandırma veya psikolojik işkence gibi küçük intikam eylemleri almak için bu görüntüleri paylaşırlar. Alternatif olarak, bu görüntüleri finansal kazanç için paylaşmaya “şantaj” denir.

Kurbanlardan zorla para almak için “mahrem görüntü şantajı” olarak bilinen popüler bir çevrimiçi aşağılama tekniği kullanılır. Bu tür şantaj, kurbanlarını kâr amacıyla sırlarından vazgeçmeye zorlamak için onlara karşı dijital kanıtlar kullanır. Birleşik Krallık Ulusal Suç Ajansı’na göre, yalnızca Birleşik Krallık’ta 2013 ve 2017 yılları arasında 500’den fazla mahrem görüntü şantajı vakası rapor edildi. Mağdurlar, özel fotoğrafları bu platformda paylaşıldıktan sonra genellikle sosyal medya üzerinden para talepleriyle hedef alınıyor. Mağdur ödeme yaptığında, fail, tekrar paylaşmadan önce elindeki kanıtları siler veya değiştirir. Bu döngü, mağdur pes edene veya işkenceciye yasal yollardan karşı koymaya karar verene kadar devam eder.

Görüntülü Arama Şantajı Türleri

Gerçek dünyada, mahrem görüntü şantajı, 1901 Avustralya Ceza Kanunu Yasası’nın 454A Bölümü uyarınca bir cezai taciz biçimi olarak kovuşturulur. Kanun, cezai tacizi, herhangi bir teknoloji aracılığıyla (örneğin sosyal medya) korku veya endişe yaratma niyetiyle. Şantaj ayrıca, zihinsel acıya neden olduğu ve taleplere uymadığı takdirde başka birine karşı şiddet tehdidinde bulunduğu için Kaliforniya ceza yasasının 875. Mahrem görüntü şantajı sosyal medya, metin mesajları, e-postalar ve WhatsApp veya iMessage gibi mesajlaşma uygulamalarında doğrudan mesajlar yoluyla gerçekleştirilebilir.

Her iki şantaj türü de genellikle bir ortak veya eski ortak tarafından gerçekleştirilir. İlişki, kendi çıkarları için sevilen kişinin mahremiyetinden ve duygusal esenliğinden ödün vermeyi içerdiğinden. Ayrıca, paylaşılan görüntülerin önce orijinal sahiplerinin izni olmadan çevrimiçi hale gelmesi, halkın aşağılanmasına da yol açabilir. Failler, daha sonra hedefleriyle iletişim kurmak ve onları rahatsız etmek için e-posta, sosyal medya profilleri ve hatta kendi telefonları gibi o sırada erişimleri olan her türlü dijital platformu kullanacaklardır.

AVUKAT DESTEĞİ

Randevu almak için çalışma saatleri içerisinde aşağıdaki telefon aracılığı ile ulaşabilir veya aşağıdaki adrese mail atabilirsiniz.

Hafta içi: 09:00 – 21:00
Cumartesi: 10:00 – 18:00
Telefon: +90 535 376 06 45

Gizlilik

Avukatlık mesleğinin en önemli etik ilkelerinden biri gizlilik olup, hukuk büromuz; 1136 sayılı Avukatlık Kanunu ile belirlenen gizlilik ve sır saklama ilkesini büyük bir özen ve hassasiyet göstererek uygulamaktadır. Bununla beraber ofisimiz, müvekkillere ait bilgi, belge ve verileri sır tutma yükümlülüğü ve veri sorumluluğu kapsamında gizli tutmakta, üçüncü kişilerle ve kurumlarla hiçbir durumda ve hiçbir şekilde paylaşmamaktadır. Bu bağlamda ofisimiz, dava dosyaları ile ilgili sır saklama yükümlülüğüne uyulacağını yazılı olarak da ilke edinmiştir.

Görüntü Kaydıyla Şantaj

Şantaj, birinin bilgisizliğinden yararlanarak birinden zorla para veya başka şeyler alma uygulamasıdır.
Şantaj yüzyıllardır var olmuştur. Birçok ülke şantajı suç sayar, ancak çoğu hukuk sistemi bunun mağdur tarafından ele alınması gereken özel bir mesele olduğunu düşünür.

Şantaj ciddi bir suçtur, çünkü insanların zayıflıklarından ve duygularından önce sormadan yararlanır.
Bununla birlikte, şantajın medya kanalları aracılığıyla gizli bilgilerin ifşası gibi olduğu birçok durumda, yasal sistemler buna olumlu bakma eğilimindedir , çünkü suçlular onlara karşı duygusal taktikler de kullanırlar.

Mahrem görüntü şantajı, hem zihin hem de finans üzerindeki gücü nedeniyle hayatının bir noktasında herkesi etkileyen bir suistimal taktiğidir. Uygulama, uygunsuz görüntülerin önceden rıza olmadan çevrimiçi olarak paylaşılması nedeniyle kişinin gelecekteki mesleki fırsatlarından ödün verirken aynı anda kaygı ve depresyon gibi ciddi duygusal travmalara neden olabilir. Her iki şantaj yöntemi de yasal olarak insanlığa karşı suç olarak kovuşturulduğundan, herkesin nasıl çalıştığını bilmesi önemlidir, böylece gelecekteki ilişkilerde bunun gibi gizli tacizcilerin hedefi olmaktan kaçınabilirler.

Şantaj birçok farklı şekilde ve durumda gerçekleşebilir; bununla birlikte, çoğu vaka, bir başkasını, başkalarının önünde aptal veya suçlu gibi göstererek kişisel kazanç için bir başkasını bir şeyler yapmaya zorlamak veya zorlamaya çalışmak etrafında döner. Kendilerini bir şantajcı listesinde bulan herkes, kendilerini bu tür alçaklardan en iyi nasıl koruyacakları konusunda yasal tavsiye almalıdır, çünkü kolluk kuvvetleri kaynak kısıtlamaları nedeniyle herkesi koruyamaz!

Şantaj suçunu işleyen kişinin suça konu olan görsel, video ve benzeri materyalleri internet ortamında yayınlaması durumunda bu içeriğin kaldırılması için ivedilikle yasal başvuruda bulunulmalıdır. Kaldırılması talep edilen içerik aynı zamanda ceza davasına konu olacağından bilişim suçları ve cezalandırma konusunda deneyimli bir avukattan hukuki yardım istenmelidir. İnternet üzerinden şantaj yapılması durumunda avukat, şantaj danışmanlığı, kişisel ve gizli içeriklerin takibi, yayılmasının önlenmesi, varsa kaldırılması, dava takibi ve hukuki süreç takibi konularında çok yönlü bir şekilde çalışmalı ve çalışmalıdır.

Özel Görüntü Şantajında Yapılması Gerekenler

Özel görüntü şantajıyla ilgili bir başka sorun da, kolluk kuvvetlerinin ilgilenmesi gereken büyüyen bir sorun olmasıdır. Bazı insanlar, kişinin bilgisi olmadan ünlülerin veya tanınmış kişilerin taviz veren görüntülerini yaymak için yeni teknolojiler kullanır. Bu görüntüler, Facebook ve Twitter gibi sosyal medya platformlarında da kişi farkına varmadan paylaşılabiliyor. Ancak resmi sosyal medyada gördüklerinde, birinin rızası veya bilgisi olmadan özel bir resmini paylaştığının farkına varırlar. Özel görüntü şantajı suçları, birisinin itibarını zedelerken aynı zamanda şantajcıya para ödemediği takdirde o kişiyi fiziksel zarar görme riskine soktuğu için oldukça ciddi olabilir.
Content Protection by DMCA.com

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir