Telegram Üzerinden Şantaj

Telegram Şantajı

Telegram ile şantaj veya telegram şantajı internet üzerinden yapılan görüntülü görüşme ile yapılan video kaydı ile yapılan şantaj türleri arasındadır. Bu tür suçlarda, diğer görüntülü şantaj türlerinde olduğu gibi, tuzağa düşürme yöntemini ilk olarak sosyal medyada buluşma , görüntülü sohbet takip etmektedir. Mağdurların hedeflendiği başlıca platformlar Facebook, Instagram ve Linkedin siteleri veya uygulamalarıdır. Ayrıca, bazı durumlarda şantajcıların ilk teması doğrudan Telegram aracılığıyla yaptığı tespit edilmiştir. Şantajcı hangi yöntemle mağdurla iletişime geçerse geçsin ortak nokta şantajcının sahte bir kadın profili kullanıyor olmasıdır. Başka bir deyişle, aslında erkek şantajcı, erkekleri kandırmak için sahte bir kadın profili kullanır.

Telegram Üzerinden Mahrem Görüntü Şantajı

Telegram, Ağustos 2013’te yayın hayatına başlamış olan çoklu platform desteği sunan, güvenli anlık bir mesajlaşma servisi olup, Rus programcı Pavel Durov tarafından yaratılmıştır. Telegram istemcileri hem mobil hem de masaüstü sistemleri için mevcuttur. Ancak iç denetim yapısının zayıf olması nedeniyle görüntülü konuşma ile video şantajı için şantajcılar tarafından sıklıkla kullanılmaktadır.

İletişim teknolojilerinin kontrolsüz gelişmesi ve internetin yaygınlaşması ile birçok internet suçu gelişmektedir. Bilindiği üzere suçların çoğu internet ortamında sosyal medya siteleri olan Facebook, Twitter, Telegram, Whatsapp Instagram gibi platformlar aracılığıyla işlenmektedir. Mahrem görüntülerle yapılan şantaj ise genellikle şantaj organizasyonlarının mağdurun kişisel bilgileri ve mahrem görüntülerini ve mağdurdan finansal avantaj elde etmek için bu bilgi ve görüntüleri internet üzerinden yaymakla tehdit etmesiyle başlar. Bazı durumlarda, kaçınılmaz yayılma da meydana gelebilir. Bu, mağdurun sosyal statüsü, ekonomik durumu ve bilgisi ile orantılıdır. Bu makul bir hizmet bedeli karşılında bir avukat yardımı almak yerine şantajcıya istediği ücreti göndermeyi tercih eden ve bu şekilde şantaj sarmalından çıkamayan kişilerin ana sorunudur.

Telegram Üzerinden Şantaj

Şantajcıyla ilk temastan sonra, kurbanın güvenini kazanmak için bir Telegram’da bir süre sohbeti ilerletir. Bu noktada görüntülü sohbete başlamadan önce, kurbanın adı ve soyadı artırılarak kurbanın tüm sosyal medya hesapları bulunur ve kurbanın arkadaş listesi kaydedilir. Daha sonra şantajcı konuyu cinsel konulara kadar getirir ve görüntülü sohbet imkanı sunar. Şantajcı, kurbana bir uygulama ile soyunan, çekime hazır bir kadının videosunu gerçek bir görüntü olarak yansıtır. Bu programlar genellikle deepweb üzerinden temin edilir. Telegram’daki görüntülü görüşmede gördüğü görüntünün gerçek olduğunu düşünen mağdur, buna benzer müstehcen hareketler yaparken ve bu anda görüntüsü kaydedilir. Ardından şantajcı, mağdurun özel görüntüsünü bir video olarak kaydettikten sonra, mağdur üzerinde ciddi ve hızlı bir baskı uygular.

Tıpkı instagram mahrem görüntü şantajında olduğu gibi, mağdur para gönderirse, şantajcılar aynı gün veya birkaç gün sonra tekrar para talep ederler ve bu şekilde sürekli olarak çeşitli bahanelerle tekrar para istenir ve bu durum çarpık bir spirale dönüşür. Mağdur para yatırmazsa bu sefer görüntüler internette yavaş yavaş paylaşılır ve mağdur para ödemek zorunda hisseder ancak bunun sonu asla gelmez. Sonuç olarak şantajcıların isteklerine karşılık verilip verilmemesinin sonuca bir etkisi yoktur. Sonuca etki eden şey profesyonel destek almaktan geçmektedir. Dolayısıyla bu tür suçların mağduru için şantajcılara para yatırmak ya da hiçbir şey yapmadan beklemek bir çözüm değildir. Bizler konuda mağdur olan kişilerin mutlaka profesyonel destek almalarını öneriyoruz.

Telegram Şantaj Mağdurları Ne Yapmalı

Bir takım sözde ajanslar veya ismini belli etmeyen kişiler yasal süreç başlatılmasının çözüm olmadığı söyleseler dahi, savcılık kanalıyla yasal sürecin başlatılması yapılması gereken şeyler arasındadır. Şantajcıların bulunması kesinlikle imkansız değildir. Yakın zamanda Samsun’da tanımadığı kadınların fotoğrafları ile Telegram’dan hesaplar açıp cinsel içerikli mesajlar atan ve bazı kişilere şantaj yapan 27 yaşındaki Emre K. emniyet güçlerinden kaçamamış ve fotoğraflarını kullandığı kadınları tehdit ettiği de ortaya çıkan Emre K. tutuklanmıştır.

Telegram Şantajı Mağdurlarına Destek

Şantaj konusunda uzman bir avukatla iletişime geçerek mümkün olan en kısa sürede tüm delilleri toplamak gerekir. İnternet ve sosyal medyada işlenen şantaj suçları, çözülmesi uzmanlık deneyimi gerektiren spesifik suçlardır. Yasal ve teknik yol haritası güvene dayalı olmalı ve gizlilik garanti edilmelidir.

Şantajcıya para göndermek asla çözüm sağlamaz. Bu kişiler organize olarak çalıştığı için, kişilerden verileri ve özelleri ile para talep ederler ve para gönderirseniz, İnternetteki resimleri silmek yerine daha fazla paylaşırlar. Verilerinin bir kopyasına sahip olmadığınız görüntülerin yayınlanmayacağından asla emin olamazsınız. Karşılaşılan olaylarında isteklerin diğerinden sonra durmadığını ve yüzde yüze yakın bir oranda devam ettiğini görüyoruz. Özel görüntülerin yayılmasını engellemek ilk hedefiniz olduğundan, en kısa zamanda şantaj konusunda deneyimli bir avukata danışmanız en iyi çözüm olacaktır.

Şantajı yapan kişinin, suçuna konu olan görsel, video ve benzeri materyalleri internette yayınlaması durumunda, bu içeriğin kaldırılması için ivedilikle yasal talepte bulunulmalıdır.

Yurtdışından Şantaj ve Tehdit

Yurtdışından şantaj yapan çetelerin menşei genellikle Fas (Morocco) ve Bulgaristan olarak bilinir.

Yurtdışından şantaj suçu veya yurtdışı şantajı, Türkiye dışındaki kişilerin şantaj suçunu işlemesi durumudur. Yani yabancı bir ülkedeki fail, bu suçu Türkiye’de mağdura karşı işliyor. Yabancı ülkeden şantaj suçu genellikle internet üzerinden veya görüntülü görüşme kaydı yoluyla işlenmektedir. Şantaj suç türlerinin en yaygın versiyonlarından biri, yurt dışında bir kişi veya kişiler tarafından veya aracılığıyla işlenen video şantaj suçudur. Son yıllarda internet ve akıllı telefon kullanımının artmasıyla birlikte siber suçlarda ciddi bir artış yaşandı. İnsanların birçok uygulama aracılığıyla fiziksel olarak bir araya gelmeden görüntülü sohbet yoluyla iletişim kurabilmeleri, bu siber şantaj suçunun dünyanın farklı yerlerindeki kişiler tarafından işlenmesini mümkün kılmıştır. Bu tür suçlarda bir kadının fotoğraf ve videoları kullanılarak mağdur kandırılmaktadır. Böylece sahte bir imajın tuzağına düşen mağdur, şantajcının Western Union veya UPT veya RIA üzerinden para talepleriyle karşılaşır.

AVUKAT DESTEĞİ

Randevu almak için çalışma saatleri içerisinde aşağıdaki telefon aracılığı ile ulaşabilir veya aşağıdaki adrese mail atabilirsiniz.

Hafta içi: 09:00 – 21:00
Cumartesi: 10:00 – 18:00
Telefon: +90 535 376 06 45

Gizlilik

Avukatlık mesleğinin en önemli etik ilkelerinden biri gizlilik olup, hukuk büromuz; 1136 sayılı Avukatlık Kanunu ile belirlenen gizlilik ve sır saklama ilkesini büyük bir özen ve hassasiyet göstererek uygulamaktadır. Bununla beraber ofisimiz, müvekkillere ait bilgi, belge ve verileri sır tutma yükümlülüğü ve veri sorumluluğu kapsamında gizli tutmakta, üçüncü kişilerle ve kurumlarla hiçbir durumda ve hiçbir şekilde paylaşmamaktadır. Bu bağlamda ofisimiz, dava dosyaları ile ilgili sır saklama yükümlülüğüne uyulacağını yazılı olarak da ilke edinmiştir.

Content Protection by DMCA.com

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir