İçindekiler
Telegram Mahrem Görüntü Şantajı
Telegram ile şantaj, internet üzerinden yapılan görüntülü görüşmelerle yapılan video kaydı ile yapılan şantaj türleri arasındadır. Bu tür suçlarda, diğer görüntülü şantaj türlerinde olduğu gibi, tuzağa düşürme yönteminin ardından öncelikle sosyal medya üzerinden görüşme ve görüntülü sohbet gelmektedir. Mağdurların hedef aldığı başlıca platformlar Facebook, Instagram ve Linkedin siteleri veya uygulamalarıdır. Ayrıca bazı durumlarda şantajcıların ilk teması doğrudan Telegram üzerinden yaptığı tespit edildi. Şantajcının kurbanla iletişim kurduğu yöntem ne olursa olsun, ortak nokta şantajcının sahte bir kadın profili kullanmasıdır. Başka bir deyişle, aslında erkek şantajcı, erkekleri dolandırmak için sahte bir kadın profili kullanır.
Telegram Üzerinden Şantaj
Telegram, Rus programcı Pavel Durov tarafından oluşturulan, Ağustos 2013’te başlatılan güvenli, çok platformlu bir anlık mesajlaşma hizmetidir. Telegram istemcileri hem mobil hem de masaüstü sistemler için mevcuttur. Ancak zayıf iç kontrol yapısı nedeniyle şantajcılar tarafından görüntülü sohbet ve görüntülü şantaj için sıklıkla kullanılmaktadır.
İletişim teknolojilerinin kontrolsüz bir şekilde gelişmesi ve internetin yaygınlaşması ile birlikte birçok internet suçu da gelişmektedir. Bilindiği üzere suçların çoğu internet üzerinden Facebook, Twitter, Telegram, Whatsapp ve Instagram gibi sosyal medya siteleri aracılığıyla işlenmektedir. Özel görüntülerle şantaj genellikle şantaj kuruluşlarının mağdurdan finansal avantaj elde etmek için mağdurun kişisel bilgilerini ve özel görüntülerini ve bu bilgi ve görüntüleri internet üzerinden yaymakla tehdit etmesiyle başlar.
Telegram Şantaj Mağdurları Ne Yapmalı
Bir takım sözde ajanslar veya ismini belli etmeyen kişiler yasal süreç başlatılmasının çözüm olmadığı söyleseler dahi, savcılık kanalıyla yasal sürecin başlatılması yapılması gereken şeyler arasındadır. Şantajcıların bulunması kesinlikle imkansız değildir. Yakın zamanda Samsun’da tanımadığı kadınların fotoğrafları ile Telegram’dan hesaplar açıp cinsel içerikli mesajlar atan ve bazı kişilere şantaj yapan 27 yaşındaki Emre K. emniyet güçlerinden kaçamamış ve fotoğraflarını kullandığı kadınları tehdit ettiği de ortaya çıkan Emre K. tutuklanmıştır.
Şantajcıyla ilk temastan sonra, kurbanın güvenini kazanmak için konuşmayı bir Telgrafta bir süre ilerletir. Bu noktada görüntülü sohbete başlamadan önce mağdurun adı ve soyadı artırılarak mağdurun tüm sosyal medya hesapları bulunur ve mağdurun arkadaş listesi kaydedilir. Ardından şantajcı konuyu cinsel konulara kadar getirir ve görüntülü sohbet imkanı sunar. Şantajcı, bir uygulamayla kurbanı soyan, ateş etmeye hazır bir kadının videosunu gerçek bir görüntü olarak yansıtır. Bu programlar genellikle derin web’de bulunur. Telegram’da görüntülü görüşmede gördüğü görüntünün gerçek olduğunu düşünen mağdur, buna benzer müstehcen hareketler yapıyor ve o anda görüntüsü kayıt altına alınıyor. Ardından şantajcı mağdurun özel görüntüsünü video olarak kaydettikten sonra mağdura ciddi ve hızlı bir baskı uygular.
Görüntülü Konuşma Kaydıyla Video Şantajı
Görüntülü Sohbet İle Görüntülü Şantaj, İletişim teknolojilerinin kontrolsüz gelişmesi ve internetin yaygınlaşmasıyla birlikte internet üzerinden birçok suç gibi gelişiyor. Bilindiği üzere şantaj suçlarının çoğu internet ortamında sosyal ağlar üzerinden Facebook, Twitter, Whatsapp ve Instagram gibi site ve platformlarda işlenmektedir. Şantaj ise genellikle şantaj örgütlerinin mağdurun kişisel bilgilerini izinsiz olarak elde etmesiyle başlar ve mağdurdan maddi çıkar sağlamak amacıyla bu bilgi ve görüntüleri internet ortamında yaymakla tehdit eder. Bazı durumlarda, kaçınılmaz bir yayılma da meydana gelebilir. Bu, mağdurun sosyal durumu, ekonomik durumu ve bilgisi ile orantılıdır.
Telegram Üzerinden Mahrem Görüntülerle Şantaj Yapılması
Telegram üzerinden yapılan şantaj, suçluların kurbanlarının bilgisi olmadan kurbanlarının rahatsız edici videolarını kaydettiği bir suç türüdür. Videolar daha sonra şantaj yapılır ve çevrimiçi olarak diğer kurbanlara satılır. Video şantajı, dijital iletişimin doğası gereği uygulanması son derece zor bir suçtur; polis genellikle teknoloji endüstrisinin yardımı olmadan failleri yakalayamaz veya kovuşturamaz.
Bununla beraber şantaj yapan kişiye para göndermek asla sorunu çözmeyecektir. Çünkü bilindiği gibi suçlular örgüt şeklinde çalışmakta, kişisel ve mahrem veriler ile insanlardan para istemekte, para yollamanız halinde de görüntüleri silmek yerine internet ortamlarında paylaşmaktadırlar. Sınırsız bir şekilde kopyalanabilen görüntü ve verinin yayılmayacağından da olmanız mümkün değildir. Ayrıca şantajcıların para isteklerinin ardı arkasının kesilmediğini, yüzde yüze yakın oranda devamının geldiğini görmekteyiz.
Şantaj mağduru birey, olabildiğince hızlı bir şekilde uzman bir avukatın yardımı ve delil teşkil eden hususlar ile birlikte savcılığa suç duyurusunda bulunmalıdır. Failin yakalanması, şantajın paylaşılmadan ve yayılmadan yakalanması ve şantajın tekrarlanmaması için izlenebilecek en hızlı ve en güçlü çözüm yargı mercilerine başvurmaktır.
Uygun güvenlik önlemleri, samimi anları bilmeden çevrimiçi paylaşmanızı engelleyebilse de, herkes mağdur olabilir. Teknoloji endüstrisi, bu tür kanıtlarla uğraşırken çok fazla güce sahiptir ve teknoloji şirketleri bu cephede onlarla işbirliği yapmadıkça, kolluk kuvvetleri suçlarla etkili bir şekilde mücadele edemez.
AVUKAT DESTEĞİ
Randevu almak için çalışma saatleri içerisinde aşağıdaki telefon aracılığı ile ulaşabilir veya aşağıdaki adrese mail atabilirsiniz.
Gizlilik
Avukatlık mesleğinin en önemli etik ilkelerinden biri gizlilik olup, hukuk büromuz; 1136 sayılı Avukatlık Kanunu ile belirlenen gizlilik ve sır saklama ilkesini büyük bir özen ve hassasiyet göstererek uygulamaktadır. Bununla beraber ofisimiz, müvekkillere ait bilgi, belge ve verileri sır tutma yükümlülüğü ve veri sorumluluğu kapsamında gizli tutmakta, üçüncü kişilerle ve kurumlarla hiçbir durumda ve hiçbir şekilde paylaşmamaktadır. Bu bağlamda ofisimiz, dava dosyaları ile ilgili sır saklama yükümlülüğüne uyulacağını yazılı olarak da ilke edinmiştir.
Telegram Şantajı Mağduru Ne Yapmalı
Şantaj yapan kişiye para göndermek asla sorunu çözmeyecektir. Çünkü bilindiği gibi suçlular örgüt şeklinde çalışmakta, kişisel ve mahrem veriler ile insanlardan para istemekte, para yollamanız halinde de görüntüleri silmek yerine internet ortamlarında paylaşmaktadırlar. Sınırsız bir şekilde kopyalanabilen görüntü ve verinin yayılmayacağından da olmanız mümkün değildir. Ayrıca şantajcıların para isteklerinin ardı arkasının kesilmediğini, yüzde yüze yakın oranda devamının geldiğini görmekteyiz.
Böyle bir durum yaşayan kişi veya kişiler savcılığa veya polis ekiplerine haber vermeli ve suçlular yakalanmalıdır. Bu durumda şantaj yapılan dosyalar şantajcıdan alınır ve imha edilir. Ayrıca şantajın türüne ve yaptıklarına/yapmaya çalıştıklarına göre de ceza verilmektedir.
Hukuki danışmanlığınızı üstlenen avukat, müvekkilinin mahremiyetini korumalı, etik ilkelerden kaynaklanan sır saklama yükümlülüğü altında her ne şekilde olursa olsun müvekkilinin mahremiyetine saygı göstermeli ve bunu başkalarıyla paylaşmamalıdır. yasal mercilerin dışında kabul eder ve müvekkili ile ilgili her türlü bilginin gizliliğini korur.
Şantaj mağduru birey, olabildiğince hızlı bir şekilde uzman bir avukatın yardımı ve delil teşkil eden hususlar ile birlikte savcılığa suç duyurusunda bulunmalıdır. Failin yakalanması, şantajın paylaşılmadan ve yayılmadan yakalanması ve şantajın tekrarlanmaması için izlenebilecek en hızlı ve en güçlü çözüm yargı mercilerine başvurmaktır.
Selamlar,
Ben muhafazakar bir siyasetçiyim ve şu anda şantaja uğruyorum. Kimsenin güvenliğini tehlikeye atmamak için, yardımıma ihtiyacım var. Herhangi bir şeyleri ödemek zorunda değilim veya başka bir şeyler istemiyorum. Sadece herkesin bana yardım etmesini istiyorum. Lütfen yardımınızı esirgemeyin ve beni bu durumdan kurtarmanız için elimden geleni yapacağım. Teşekkür ederim.