Çocuğun Kaçırılması ve Alıkonulması Suçu

Çocuğun Kaçırılması ve Alıkonulması Suçu (TCK 234)

Çocuğun kaçırılması ve alıkonulması suçu, Türk Ceza Kanunu’nun 234. maddesinde düzenlenen ve aile düzenine karşı işlenen bir suçtur. Bu suç, kendi isteğiyle evini terk eden bir çocuğun ailesine veya yetkili makamlara bilgi verilmeden yabancı bir kimse tarafından yanında tutulması veya velayet yetkisi elinden alınmış olan ana veya babanın ya da üçüncü derece dahil kan hısmının 16 yaşını bitirmemiş bir çocuğu velisinin rızası dışında kaçırması veya alıkoyması şeklinde işlenebilir.

Bu suçun oluşabilmesi için, çocuğun 16 yaşını bitirmemiş olması gerekir. Çocuğun rızası veya isteği de bu suçun oluşmasına engel değildir. Önemli olan, çocuğun kanuni temsilcisinin (anne, baba veya velayet yetkisine sahip başka bir kimse) bilgisi veya rızası dışında kaçırılması veya alıkonulmasıdır.

Bu suçun cezası, failin kim olduğuna ve fiilin nasıl işlendiğine göre değişir. Eğer fail, velayet yetkisi elinden alınmış olan ana veya babanın ya da üçüncü derece dahil kan hısmının ise, cebir veya tehdit kullanmaksızın çocuğu kaçırması veya alıkoyması halinde 3 aydan 1 yıla kadar hapis cezasına çarptırılır. Eğer fail, cebir veya tehdit kullanarak çocuğu kaçırır veya alıkoyarsa ya da çocuk henüz 12 yaşını bitirmemiş ise, ceza bir kat artırılarak verilir.

Eğer fail, anne-baba ve üçüncü dereceye kadar kan hısımları dışında kalan akrabalar ve çocukla hiçbir akrabalık bağı olmayan kişiler ise, evi rızasıyla terk eden çocuğu yanında tutması halinde, ailesini veya yetkili makamları durumdan haberdar etmeksizin 3 aydan 1 yıla kadar hapis cezasına hükmolunur.

Bu suçtan dolayı ceza verilebilmesi için, mağdur olan velinin şikayet etmesi gerekir. Şikayet süresi ise, fiilin öğrenildiği tarihten itibaren altı aydır.

Bu yazıda, çocuğun kaçırılması ve alıkonulması suçu nedir, nasıl işlenir, ne kadar cezası vardır gibi sorulara cevap verdik. Umarız faydalı olmuştur.

Ceza hukuku ile ilgili daha fazla yazımızı okumak için bu bağlantıya tıklayabilirsiniz.

Content Protection by DMCA.com

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir