Şirket veya Kooperatifler Hakkında Yanlış Bilgi Verme Suçu

Şirket veya Kooperatifler Hakkında Yanlış Bilgi Verme

Şirket veya kooperatifler hakkında yanlış bilgi verme suçu, Türk Ceza Kanunu’nun 164. maddesinde düzenlenmiştir. Bu suç, şirket veya kooperatifin kurucu, ortak, idareci, müdür veya temsilcileri veya yönetim veya denetim kurulu üyeleri veya tasfiye memuru sıfatını taşıyan kişilerin, kamuya veya genel kurula gerçeğe aykırı önemli bilgiler vererek veya verdirerek ilgililerin zarara uğramasına neden olmaları halinde işlenir.

Bu suçun oluşması için failin kasten hareket etmesi gerekir. Yani fail, verdiği veya verdirdiği bilginin gerçeğe aykırı olduğunu bilmeli ve bu bilginin kamuya veya genel kurula sunulacağını istemelidir. Failin bir kâr sağlama amacı gütmesi veya bir zararın meydana gelmesi ise şart değildir.

Bu suçun cezası altı aydan üç yıla kadar hapis veya bin güne kadar adlî para cezasıdır. Bu ceza, suçun işlendiği şirket veya kooperatifin sermayesi hisse senedine bölünmüş kamu iktisadi teşebbüsleri ve benzerî kurumlar olması halinde de uygulanır.

Şirket veya Kooperatifler Hakkında Yanlış Bilgi Verme Suçu İle İlgili Hususlar

Bu suçla ilgili olarak şu hususlara dikkat edilmelidir:

Kamuya yapılan beyanlardan kastedilen, basın ve yayın yoluyla veya postayla prospektüsler gönderilerek belirli olmayan kişilere hitap edilmesi ve bunlara önemli yanlış bilgiler verilmesidir.

Genel kurula sunulan raporlarda veya önerilerde de gerçeğe uymayan bilgiler verilmesi suç sayılır. Örneğin, gerçeğe aykırı kârlardan bahsedilmesi, yanlış bilanço hazırlanması gibi.

Şirket veya kooperatifin aleyhine olmak üzere de yanlış bilgi verilmesi suçu oluşturur. Örneğin, şirketin zarar ettiğini söylemek, hisse senedi değerini düşürmek gibi.

Suçu işleyen kişi sadece verdiği veya verdirdiği bilginin gerçeğe aykırı olduğunu bilmekle kalmamalı, aynı zamanda bu bilginin kamuya veya genel kurula sunulacağını da bilmeli ve istemelidir. Bu nedenle, yanlışlıkla, ihmal ile veya başkasının yönlendirmesi ile yanlış bilgi veren kişi bu suçu işlemiş sayılmaz.

Ceza hukuku ile ilgili daha fazla yazımızı okumak için bu bağlantıya tıklayabilirsiniz.

AVUKAT DESTEĞİ

Randevu almak için çalışma saatleri içerisinde aşağıdaki telefon aracılığı ile ulaşabilir veya aşağıdaki adrese mail atabilirsiniz.

Hafta içi: 09:00 – 21:00
Cumartesi: 10:00 – 18:00
Telefon: +90 535 376 06 45
Gizlilik

Avukatlık mesleğinin en önemli etik ilkelerinden biri gizlilik olup, hukuk büromuz; 1136 sayılı Avukatlık Kanunu ile belirlenen gizlilik ve sır saklama ilkesini büyük bir özen ve hassasiyet göstererek uygulamaktadır. Bununla beraber ofisimiz, müvekkillere ait bilgi, belge ve verileri sır tutma yükümlülüğü ve veri sorumluluğu kapsamında gizli tutmakta, üçüncü kişilerle ve kurumlarla hiçbir durumda ve hiçbir şekilde paylaşmamaktadır. Bu bağlamda ofisimiz, dava dosyaları ile ilgili sır saklama yükümlülüğüne uyulacağını yazılı olarak da ilke edinmiştir.

Content Protection by DMCA.com

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir